На подручју ПУ Зворник евидентирано 645 миграната за десет мјесеци

Срна
Foto: срна

ЗВОРНИК - На подручју Полицијске управе Зворник током 10 мјесеци ове године евидентирано је 645 илегалних миграната, док их је у истом периоду прошле године било 8,9 одсто више, изјавио је начелник Сектора полиције Дражан Еркић.

Еркић је на конференцији за новинаре рекао да је у октобру евидентирно смањење илегалних миграната на овом подручју, што је, вјероватно, посљедица хладног времена, повећаног водостаја Дрине и промјена руте кретања миграната на глобалном нивоу.

„У октобру није евидентирано ниједно прекршајно, ни кривично дјело које су починили мигранати, нити су они били жртве кривичних дјела на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Зворник“, рекао је Еркић.

Према његовим ријечима, у октобру је евидентирана 51 саобраћајна незгода, што је идентичан број као у октобру прошле године.

Он је навео да је са повријеђеним лицима било 15 незгода, од којих три са тешко повријеђеним, док је 36 саобраћајних незгода било са материјалном штетом.

„Полиција је у октобру контролисала 1.036 возача и возила, издала 1.402 прекршајна налога и из саобраћаја искључила 33 возила и 141 возача, од којих 99 возача због вожње под дејством алкохола“, рекао је Еркић.

Еркић је додао да су два возача искључена из саобраћаја због одбијања да се подвргну алко-тестирању, а 17 због одбијања тестирања на присуство наркотичких средстава.

Он је истакао да је 16 возача искључено из саобраћаја због управљања возилом прије стицања права на управљање, шест возача због вожње за вријеме трајања забране, као и један возач због управљања возилом без одговрарајуће категорије.

„Анализирајући разлоге који доводе до саобраћајних незгода евидентно је да се неприлагођена брзина условима и стању пута појављује као најучесталији узрок, као и недовољно растојање између возила“, рекао је Еркић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић рекао је да је у октобру укупно евидентирано 40 кривичних дјела, што је за 38 одсто мање него у истом мјесецу лани.

Савић је нагласио да је због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено 39 извјештаја против 33 лица, међу којима је било 16 повратника у чињењу кривичних дјела и једно малољетно лице.

Према његовим ријечима, материјална штета причињена овим кривичним дјелима износила је 34.008 КМ.

Он је навео да су 33 кривична дјела била из области општег криминалитета, три из области злоупотребе дрога и четири кривична дјела из области безбједности јавног саобраћаја.

Начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић рекао је да у октобру није било кривичних дјела која би изазвала већу пажњу јавности, нити прекршаја јавног реда и мира са пет и више лица, док су показатељи из безбједности саобраћаја релативно повољни.

„С обзиром на све изнесене показатеље, може се рећи да је у октобру стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник било задовољавајуће“, рекао је Васиљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана