На подручју Херцеговине милионска штета од овогодишњих пожара

Срна
На подручју Херцеговине милионска штета од овогодишњих пожара

ТРЕБИЊЕ - На подручју Херцеговине у овој години избило је 38 шумских пожара, површина која је изгорјела је 8.984 хектара, а причињена штета у дрвној маси је 1.844.000 КМ, рекао је Срни Драго Петковић из Центра за газдовање кршем у Требињу.

Према његовим ријечима, ова година је била специфична јер је горјело на локалитетима који су врло вриједни за подручје Херцеговине - у рејонима Бијеле Горе и Убала у близини прве зоне заштите парка природе "Орјен", а оба пожара су изазвана ударом грома.

"На подручју Требиња изгорјело је 413 хектара високих борових и букових шума. То су очуване шуме на подручју Бијеле горе. Изгорјело је и 7,4 хектара шумских култура", рекао је Петковић.

Он каже да су припадници Центра за газдовање кршем, заједно са ватрогасцима и осталим службама, ипак успјели да од пожара сачувају веома вриједне шуме мунике.

"Пожари су проузроковали и еколошку штету која се новчано не може изразити, а настају тако што изгори земљиште, промијени се режим вода, долази до поремећаја у регулацији ваздуха и слично", навео је Петковић.

Он каже да је проблематично, и то што на мјестима гдје је раније горјело, кад се пожар понови, нестаје покривач за биљке и долази до спирања земљишта.

Кад је ријеч о санацији штете од пожара, Петковић је навео да би од ресорног министарства требало да добију средства за санацију одређеног процента пожаришта.

Он је рекао да је прво треба извршити сјечу дрвне масе, рекултивацију, сађење или сијање сјемена.

"Највјероватније ћемо покушати да у рејону села Скочигрм очистимо пожаришта, а наредне године би требало да буду посађене нове саднице. У шумарској пракси није уобичајено да се у години кад се појави пожар саде саднице јер су та пожаришта погодна средина за развијање гљивица или биљних болести која би штетила садницама", објаснио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана