На планини Волујак постављена најдужа виа ферата “Кук”

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - На планини Волујак постављена је виа ферата “Кук”, најдужа у БиХ, с циљем подстицања раста авантуристичког туризма на овој планини, те привлачења већег броја планинара и авантуриста.

Виа ферата “Кук” дуга је 832 метра, са изузетним погледом на врхове Волујка, Лебршника и Зеленгоре.

Обезбијеђену планинску руту кроз тешко приступачне стјеновите терене поставило је Планинарско друштво “Волујак” из Гацка, уз подршку УСАИД-ов пројекта “Туризам”, саопштено је из овог пројекта.

У саопштењу се истиче да је планина Волујак препознатљива по изузетним планинарским рутама, а налази се у непосредној близини мега планинарске стазе “Виа Динарика”, те Националног парка “Сутјеска”, који је највећи национални парк БиХ, што даје посебан значај ширем туристичком искуству ове планине.

Виа ферата “Кук” посједује елементе “Б” и “Ц” тежине, с висинском разликом од 202 метра и завршава на врху “Кук”, на 1.817 метара надморске висине.

“Ово је тренутно најдужа ферата у БиХ и пружа незаборавно искуство за пењаче свих профила. Рута планинарски дом Волујак-виа ферата-планинарски дом Волујак дуга је 8.400 метара”, наводе из пројекта “Туризам”.

У саопштењу се додаје да је виа ферата “Кук” много више од авантуризма и да представља пут у истраживање аутохтоних производа и културе живљења, гђе се уз шољицу домаћег чаја убраног на планинским обронцима, могу дегустирати домаћи млијечни производи и припремити заборављена јела уз помоћ локалног становништва.

 

“Стварање аутентичних искустава један је од најважнијих фактора у успостављању одрживог развоја туризма, а планина Волујак на најљепши начин нуди туристичко искуство у коме се пођеднако испреплићу планински, авантуристички, агро, рурални и културолошки туризам”, наглашавају из овог пројекта.

У саопштењу се додаје да ће виа ферата “Кук” дугорочно утицати на стварање позитивне конкурентности међу локалним заједницама, те бити подстрек за даљу диверзификацију производа.

“То ће бити директан допринос у генерисању већег броја радних позиција, економској одрживости и развоју локалних заједница”, истичу из пројекта “Туризам”.

Из Планинарског друштва захвалили су овом пројекту и осталим партнерима који су им пружили подршку и вјеровали у њихову визију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана