На партиципацију отишло 17 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
На партиципацију отишло 17 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Пацијенти јавних здравствених установа у Српској лани су дали 17 милиона КМ за партиципацију, а у болницама и домовима здравља кажу да тим новцем финансирају текуће трошкове и режије, али да прикупљена средства ни изблиза не могу подмирити све те потребе.

У Републици Српској знатан број осигураника по неком основу је ослобођен плаћања партиципације, а пацијенти који нису ослобођени личног учешћа у трошковима здравствене заштите плаћају износе који се  обично крећу од пет до 50 одсто цијене утврђене цјеновником Фонда здравственог осигурања РС.

У Фонду кажу да је Законом о обавезном здравственом осигурању дефинисано ко је ослобођен партиципације, као и шта све спада у здравствену заштиту и услуге за које се не плаћа партиципација. 

Додали су да су износ партиципације по врстама услуга здравствене заштите и начини израчунавања партиципације дефинисани правилником који је доступан на интернет страници Фонда, док је за сваку појединачну услугу износ партиципације доступан у цјеновнику који је такође јавно доступан.

- Максималан износ партиципације по здравственој услузи може износити 370 КМ. То значи да и код изузетно скупих услуга које финансира обавезно здравствено осигурање, осигураник максимално плаћа тај износ - рекли су у Фонду.

Појаснили су да је партиципација приход здравствених установа, те да оне располажу тим новцем.

- Према извјештајима које су нам јавне здравствене установе које имају уговор са нама достављале, у прошлој години приход од партиципације је износио око 17 милиона КМ. Немамо податке за приватне установе и апотеке - казали су у Фонду за “Глас”.

Директор Болнице у Зворнику Иван Поповић каже да ова здравствена установа од партиципације годишње приходује око 400.000 марака.

- Износ партиципација у Српској је заиста минималан, плус што веома мали број пацијената има обавезу да је плати. Средства која приходујемо по том основу користимо за текуће потребе и трошкове, с тим да ни основне режије не можемо подмирити износом који прикупимо. Без обзира на то, сваки приход је за нас јако битан, нарочито посљедњих годину, двије када су цијене свих врста робе вртоглаво нарасле, нарочито медицинске и немедицинске опреме, сервиса и слично, тако да нам новац од партиципације добро дође колико год да је - рекао је Поповић.

Дом здравља Добој лани је по основу партиципације приходовао нешто више од 300.000 марака.

- Нису то велика средства, али нам помогну у функционисању. Тим средствима најчешће плаћамо режијске трошкове, попут струје, воде, али и набављамо потрошни материјал, односно све оно што нам је неопходно да бисмо пружили услуге пацијентима. Већина новца се прикупи у лабораторији и служби породичне медицине  - рекао је директор добојског Дома здравља Владо Марковић и додао да ће средства од партиципације у овој години битни знатно мања јер је на неким ставкама потпуно укинута, а на неким смањена.

Хитна помоћ

Фонд здравственог осигурања у потпуности финансира хитну здравствену заштиту у службама хитне помоћи за све осигуране и неосигуране грађане, што значи да су ослобођени и плаћања партиципације.

- Уколико се деси да се наплати партиципација или пуна цијена услуге у хитним случајевима, осигураник има могућност да поднесе захтјев за рефундацију трошкова, али и да поднесе пријаву повреде права како би контролори Фонда могли да утврде због чега је услуга наплаћена - појаснили су у Фонду.

 

*осигураници ослобођени партиципације

- дјеца до 18 година

- старији од 65 година

- пензионери са најнижом пензијом

- слијепи и слабовиди

- добровољни даваоци крви

- обољели од ријетких болести

- РВИ и породице погинулих бораца

- труднице и породиље

- особе са менталним потешкоћама

- даваоци или примаоци трансплантираних органа

 

* болести за чије лијечење се не плаћа партиципација

- малигне болести

- дијабетес

- хемофилија

- епилепсија

- мултипла склероза

- церебрална парализа

- прогресивна мишићна обољења

- неправилан развој костију и хрскавице

- плегије

- хронична бубрежна инсуфицијенција

- целијакија

- реуматска грозница

- менталне болести

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана