На Палама већи број бруцоша, ево и зашто

ГС
На Палама већи број бруцоша, ево и зашто

ПАЛЕ - Директор Студентског центра Пале Марко Гајовић рекао је Срни да у паљанским студентским домовима тренутно борави 466 студената, што је за 30 одсто више у односу на академску 2022/2023. годину, сматрајући да је до повећања броја бруцоша дошло, између осталог, због побољшања студентског стандарда, опремања Центра, али и спортско-рекреативних садржаја које нуди.

Гајовић сматра да је до повећања дошло и због одлуке Владе Републике Српске о бесплатном кориштењу студентских домова у Српској, оцјењујући стање у овој установи задовољавајућим.

Он је појаснио да Дом располаже са 540 лежајева у два објекта, собе су двокреветне и трокреветне, од којих свака има засебно купатило, а студенти имају и интернет, кухињу и мензу.

Када је ријеч о трећем објекту Дома, Гајовић је рекао да се у њему налазе канцеларије, магацин, просторије за смјештај администрације, те опремљена ТВ сала, библиотека, читаоница, интернет сала и простор за одржавање спортско-рекреативних активности студената.

"Ту су и сале за стони тенис и билијар, теретана коју смо тек опремили, и једна је од најбољих и најквалитетнијих у региону. У приземљу се налази кафетерија са љетном баштом која ће ускоро бити пуштена у рад", поручио је Гајовић.

Цијена смијештаја и исхране у Студентском центру Пале износи 126 КМ мјесечно и у њу су урачуната три оброка, кориштење свих спортско-рекреативних садржаја, као и спортских терена за фудбал, кошарку и одбојку на Корану.

Гајовић је рекао да редовни студенти плаћају исхрану, али да су ослобођени плаћања смјештаја, што је омогућила Влада Републике Српске.

Он је навео да слободне смјештајне јединице у дому користе и трећа лица, што им је, каже, додатни приход на основу којег могу да инвестирају у опремања, јер су средства која добију кроз грантове од ресорног министарства намјенска.

Гајовић је рекао да су прошле године урадили стазе за шетњу, клупе, амфитеатар и парк око објеката ради пружања што квалитетнијих услуга студентима.

Он је поручио да је у плану иградња мале теретане на отвореном испред Дома један, уређење цвјетњака на прољеће, али и многе друге инвестиције које ће радити интензитетом колико финансијски буду могли.

Изглед студентских домова краси и скулптура исклесана у херцеговачком камену коју је радио академски сликар и вајар Драган Батинић из Билеће у оквиру ликовне колоније "Арт симпозијум Јахорина".

Гајовић је захвалио Влади Републике Српске и ресорном министарству за помоћ коју им свакодневно пружају, наводећи да имају амбиције да буду најуређенији и најопремљенији студентски центар у Европи.

"Колико ћемо постићи, вријеме ће показати, али за сада смо на добром путу", закључио је Гајовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана