На Маршу егзодуса 10. септембра очекује се више од 650 учесника

Срна
На Маршу егзодуса 10. септембра очекује се више од 650 учесника

БЕОГРАД - На Маршу стазама егзодуса на Озрену ове године се 10. септембра очекује између 650 и 700 учесника да обиљеже егзодус српског народа Возуће и јужног Озрена 1995. године, најављено је вечерас у Београду на трибини коју су организовали Завичајно удружење Завидовићана Добој и Координација удружења избјеглих и расељених у Србији.

Бивши начелник штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Зоран Благојевић рекао је на трибини ""Стазама егзодуса 2023" да ће, као и сваке године, учесници марша кренути аутобусима у 6.00 часова из Добоја и у цркви у српском селу Тумаре примити благослов локалних свештеника.

Они ће положити цвијеће у спомен-капели гдје су плоче са именима свих погинулих бораца са тог дијела Озрена, а затим кренути у марш дуг 22 километара до Возуће, гдје ће у цркви Светог Ђорђа бити служен парастос погинулима.

Благојевић, који је и предсједник Завичајног удружења Завидовићана у Добоју, рекао је да ће учесници марша положити цвијеће и у порти цркве Светог Ђорђа, гдје је била масовна гробница са 21 тијелом српских бораца, од којих је 17 било обезглављено.

Он је истакао да су припадници Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ септембра 1995. године етнички очистили 30 српских села, протјерано је 1.920 породица, односно 7.680 људи, а у офанзиви је убијено 459 бораца, 412 водило као нестало, да би у међувремену 283 било идентификовано, док је судбина 129 српских бораца још непозната.

Благојевић је напоменуо да је у офанзиви на Возућу против 2.500 српских бораца било 23.000 бораца такозване Армије БиХ, али да је од тога страшније што је у офанзиви учествовао и одред "Ел муџахедин", састављен од исламских фанатика из неколико страних држава који је починили стравичне злочине на заробљеним српским борцима, а за те злочине нико није кажњен.

Једини коме је пресуђено, командант 3. корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, каже Благојевић, избјегао је казну, јер су га власти БиХ пустиле да редовним летом отпутује у Турску.

Директор Центра за културу града Добоја Лидија Жарић, која је као ратни репортер прес-центра Првог крајишког корпуса била очевидац догађаја 10. септембра 1995. године, истакла је да је циљ марша да се још једном укаже на чињеницу да је и даље непозната судбина 129 српских бораца.

"Те људе треба проналазити по сваку цијену, треба притискати разноразне комисије, људе задужене за нестале, јер знамо да је много њих премјештно. На све могуће начине су прикривали жртве због тога што се на тим остацима могло видјети да су почињени ратни злочини", рекла је Жарићева.

Она је навела да је први марш симболично био одржан од Возуће према Добоју, али да је касније одлучено да то буде из правца Добоја, Озрена, назад ка Возући као симболичан повратак.

Бивши борац Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Зоран Панић истакао је да Завичајно удружење Завидовићана, као и претходних година у сарадњи са институцијама Републике Српске и општинама које гравитирају Добоју, организују Дан сјећања 10. септембра како не би било заборављено страдање српског народа.

"Посебно је битно да то пренесемо на млађе генерације, чији су родитељи или фамилија нестали или погинули, да виде гдје су њихови родитељи, дједови били на ратишту и оставили своје животе за Републику Српску. Ове године очекујемо око 650 до 700 учесника у самом маршу, а око 1.000 људи на обиљежавању и парастосу погинулим борцима и цивилима", рекао је Панић.

Предсједник удружења "Координација" Јован Чакаревић најавио је да ће то удружење, уз подршку београдске општине Звездара и градског Секретаријата за социјалну заштиту, организовати долазак на марш 50 учесника, који су избјегла лица са Косова и Метохије и Хрватске, као и Београђана.

У муслиманској офанзиви између 10. и 24. септембра спаљено је до темеља 66 села, уништено више од 5.000 кућа, 12 српских цркава и један српски средњовјековни манастир, срушена су српска гробља, од којих нека стара и више од пет вијекова и протјерано више од 22.000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана