На Мањачу због борбе бикова стигли и Шпанци

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Да на "Кочићев збор", 58. по реду, због велике љубави и страсти према борби бикова долазе гастарбајтери, прије свега из Аустрије и Њемачке, постала је традиција. Ове године много је оних који немају повезницу са нашом земљом али ипак су се одлучили да овај викенд проведу на Мањачи.

Баш један такав је и Мигуел Перез из шпанске покрајине Андалузија коме није било тешко да се запути у срце Змијања на наговор пријатеља, јер када је видио како је то изгледало претходних година није се двоумио.

У Севиљи, одакле је, прича за "Глас Српске" кориде имају традицију која траје вијековима, али су (барем легално) забрањене има десет година у читавој Шпанији. Ипак, сада је одлучио да дође у Бањалуку и увјери се како то изгледа у Стричићима.

- У Севиљи сам упознао људе из Бањалуке, који су тамо радили, па су ми рекли да су у Српској борбе бикова популарне и да је то сваке године крајем августа. Одушевљен сам оволиким бројем људи, али и набојем и навијањем када бодачи укрсте рогове. Путујем по читавом свијету трагајући за сличним мјестима, али чини ми се да Андалузији, барем када је љубав према овим животињама, нема сличније од Бањалуке, Мањаче и Стричића - рекао је Перез.

Према његовим ријечима, Андалузија је једна од најтоплијих регија на Пиринејском полуострву па га је мало изненадио овако тропски дан. И за то је, како каже, већ синоћ нашао рјешење.

- Морам рећи да нисам очекивао скоро 40 степени Целзијуса, али навикли смо на топле дане. За све то, имамо лијек, за почетак сунчане наочаре а мало и накривимо шешир, толико да нам ништа не промакне, јер ово је хедонизам. Уз то, ту је и пиво, али и ћевапи и јагњетина а и једно и друго сам морао да пробам - рекао је Шпанац и додао да је код њих, посебно раније на сличним манифестацијама специјалитет био биков реп. О

душевљен је природним љепотама Мањаче на којој је по први пут. Према његовим ријечима, важно је да људи путују и упознају нове крајеве, а сви који посјете парче Шпаније гдје живи препоручио је неколико ствари које се морају пробати.

- Већ сада знам да ћу доћи и догодине, јер нешто слично сам "тражио" годинама. Код нас на сваком кораку имате мандарине, наранџе и маслине, али то је због надморске висине овдје немогуће, јер је ово ипак високо за медитеранске културе. Када дођете у Андалузију, морате пробати "цхурроси", посластицу од тијеста која се пржи у уљу, а идеална је уз топлу чоколаду.

Ипак, данас ћемо уживати у вашим делицијама, јер већ сутра летимо за Мадрид, па је и ред да се опустимо - уз осмијех на крају одлази Шпанац да ужива, оно због чега је овдје, а ту су борбе бикова, које су, још једном понавља забрањене у Шпанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана