На Мањачи представљени нови капацитети за обуку

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО- На Мањачи је данас представљен досадашњи развој Центра за борбену обуку Оружаних снага БиХ, који је остварен кроз партнерство и подршку Владе Велике Британије, саопштено је данас из Министарства одбране у Савјету министара.

Британија је обезбиједила набавку иновативне опреме попут аутоматизованих мета за бојево гађање, вјежбовног мобилног села за урбану борбу и паметног видео-надзора, као и професионалну обуку инструктора, што ће омогућити већу безбједност и реалистичнију обуку припадника Оружаних снага, наводи се у саопштењу.

Овом подршком, Оружане снаге БиХ требале би да боље примијене агенду "Жене, мир и безбједност" у својим вјежбама и операцијама, чиме овај војни локалитет постаје јединствен у региону.

Овом догађају присуствовали су званичници Министарства одбране у Савјету министара и Оружаних снага, те Амбасаде Велике Британије у БиХ, Еуфора и Штаба НАТО-а у Сарајеву.

Британски амбасадор Метју Филд навео је да је његова земља дугорочни партнер Оружаних снага БиХ, којим је данас захвалио за врхунски професионализам и службу у јавном интересу.

Командант Штаба НАТО-а у Сарајеву бригадни генерал Ерик Фолкестад нагласио је да нови капацитети представљају значајан допринос изградњи способности Оружаних снага БиХ.

Министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић истакао је у обраћању присутнима дугогодишњу помоћ коју британска Влада пружа Оружаним снагама БиХ, како у пријему и школовању младог кадра и подршци у развоју војног санитета тако и увођењу неких нових способности и метода рада.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић нагласио је да инвестирање у Оружане снаге представља инвестирање у бољу будућност.

"Овом помоћи, убрзава се и реализација дијела партнерских циљева БиХ у оквиру програма `Партнерство за мир` - партнерски циљ Комбиноване операције у урбаним подручјима", рекао је Машовић.

Догађају су присуствовали и Машовићеви замјеници генерал-мајор Ивица Јеркић и Гојко Кнежевић, те замјеник команданта Еуфора у БиХ бригадни генерал Силард Герофи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана