На Jахорини камп за лица са дауновим синдромом

Срна
На Jахорини камп за лица са дауновим синдромом

БАЊАЛУКА - У Даун синдром комуни на Јахорини у току је камп за лица са овим синдромом, у оквиру којег су организоване различите терапије - ликовна, драм, музико, терапија плесом, као и фитотерапија, које доприносе и јачању њиховог самопоуздања.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић изјавио је Срни да у оквиру програма социјалне рехабилитације особа са инвалидитетом овај центар спроводи експресивне арт-терапије којима се особама са Дауновим синдромом дозвољава да препознају свој потенцијал.

Јелић је појаснио да они на тај начин јачају самопоуздање и потом се самоопредјељују за стварање личног идентитета.

"Како је Даун синдром комуна Јахорина постала наставна база за студенте дефектологије, у овом кампу су студенти дефектологије са Медицинског факултета из Фоче са којим Даун синдром центар Бањалука има потписан уговор о сарадњи, односно практичној обуци студената тог смјера", навео је Јелић.

Он је рекао да студенти током кампа бораве са лицима са Дауновим синдромом 24 часа на дан и са њима спроводе бројне активности и на тај начин добијају сасвим друга сазнања о њима.

"У оквиру кампа раде се и фитотерапије за особе са Дауновим синдромом. У посљедње три године Даун синдром центар Бањалука и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовали су на Јахорини радно оспособљавање за особе са Дауновим синдромом за траваре, воћаре и вртларе и пчеларе", навео је Јелић.

Јелић је нагласио да су лица са Дауновим синдромом из Даун синдром центра Бањалука током године на Јахорини брала љековита биља и од њих производила тинктуре, уља, чајеве, медне приправке и љековита вина.

У оквиру ликовних терапија, додао је, лица са Дауновим синдромом су сликала техником уљем на платну и савладавала нове технике.

"Насликали су и поклон-слику за предсједника Владе Радована Вишковића и припремају се да у згради Владе Српске презентују своје производе", појаснио је Јелић и додао да су лица са Дауновим синдромом насликала и слику за предсједника Основног суда Бањалука, коју ће уручити током посјете новинара из Даун синдром центра Бањалука тој правосудној институцији.

Организатор кампа, који је почео у суботу, 10. децембра, а траја до недјеље, 18. децембра, у хотелу "Вучко", је Даун синдром центар Бањалука, а покровитељ Олимпијски центар "Јахорина".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана