На испит и по дозволу за лов у савез

Данијела Бајић
На испит и по дозволу за лов у савез

БАЊАЛУКА - Полагање ловачких испита, издавање дозвола за лов, као и израда ловних основа само су дио послова које је до сада радило ресорно министарство, а за које ће, уколико припремљени Нацрт новог закона о ловству добије зелено свјетло у Народној скупштини РС, бити задужен Ловачки савез Српске.

Влада Српске усвојила је јуче Нацрт закона о ловству којим је, између осталог, извршена подјела надлежности између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Ловачког савеза РС.

Како је наведено у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу, министарство је задржало регулаторна овлаштења и управни надзор над спровођењем овог закона, а остале надлежности у виду јавних овлаштења пренесена су на Ловачки савез. Овај пренос овлаштења, кажу у Влади, има циљ ефикаснији рад ловачких удружења, као и смањење административних поступака који су до сада били прописани.

Секретар Ловачког савеза РС Живојин Лазић казао је за “Глас Српске” да на терену имају великих проблема у рјешавању разних спорова, гдје се чланови удружења масовно завађају.

- Такве ће проблеме убудуће рјешавати савез, као другостепени орган и сва удружења мораће да ускладе своје статуте са нашим. Неколико удружења је због нерегулисаних питања кроз своје статуте било у ситуацији да изгуби ловиште. Из тог разлога сва удружења ће, прије него што пошаљу свој статут у суд на регистрацију, морати да траже мишљење Ловачког савеза. То је најзначајнија одредба и она коначно уводи ред у ловство - казао је Лазић.

Додао да је статут и до сада био обавеза која није била утемељена у закон, због чега су удружења самоиницијативно доносила своја правила, гдје је, примјера ради, писало да предсједник удружења суспендује ловца, против којег није вођен поступак по годину-двије, што је на крају стварало проблеме Ловачком савезу.

Један од горућих проблема до сада је био и недостатак знакова поред пута који упозоравају возаче да на одређеној дионици има дивљачи, због чега су у случају саобраћајне несреће у којој учествују дивље животиње, каже Лазић, дебљи крај углавном извлачила ловачка удружења, која су захтијевала таква обавјештења за возаче на више мјеста.

- Кад се деси штета, онда сви оптужују ловачка удружења. Како би се то избјегло затражили смо да убудуће на путевима, кад се деси несрећа, одговорност преузме предузеће које је задужено за одржавање тих путева - објаснио је Лазић.

Да ће нови прописи умногоме поједноставити процедуре сагласан је и као стручно лице за ловство у бањалучком Ловачком удружењу “Змијање” Дарко Јованић. Он је казао да очекују да нови прописи елиминишу одредбе које су стварале проблеме, највише када је ријеч о одговорности у смислу саобраћајних незгода у којима учествује дивљач.

- Актуелним законом су нејасно прописане надлежности у смислу заштите и безбједности у саобраћају - казао је Јованић и додао да се нада да ће нови прописи умногоме олакшати ловство.

Измјене

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је Закон о ловству донесен 2009. године и у досадашњој примјени имао је само једну измјену и допуну и то 2013. године.

- С обзиром на то да је прошло много година од доношења закона и измјена и допуна закона, а уважавајући чињеницу да су се у међувремену значајно промијениле околности у области ловства, заштите животне средине и области пољопривреде, шумарства и водопривреде, потребно је донијети и нови закон о ловству - казали у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана