На Хебрејском универзитету одржан симпозијум "Конфликти на Балкану из угла Републике Српске"

Srna
Foto: Srna

ЈЕРУСАЛИМ - У Јерусалиму је одржан симпозијум "Конфликти на Балкану из угла Републике Српске", у организацији Представништва Републике Српске у Израелу и Европског форума Хебрејског универзитета.

Симпозијум су синоћ отворили амбасадор БиХ у Израелу Душко Ковачевић и директор Европског форума, професор Ноам Шовал, а панелисти су били доктор Јисак Брудни и доктор Метју Симонс са Хебрејског универзитета у Јерусалиму и доктор Нина Сајић са Универзитета у Бањалуци.

У обраћању учесницима симпозијума, амбасадор Ковачевић указао је на пријатељске и блиске односе Републике Српске и Израела, као и континуирану подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић Израелу, посебно након варварског терора Хамаса, у октобру 2022. године.

Шеф Представништва Републике Српске у Израелу Ејал Горен говорио је о историјским везама српског и јеврејског народа, као и међусобном разумијевању за патње кроз које и данас пролазе ова два народа.

Доктор Нина Сајић упознала је учесника симпозијума о изазовима са којима се Балкан суочава и страном интервеционизму који, кроз неоколонијалне структуре ОХР-а, представља дестабилизујући фактор за цијели регион.

Симпозијуму су присуствовали представници академске заједнице, медија, политичког, јавног и културног живота, студенти и бројни други посјетиоци.

Универзитет у Бањауци и Хебрејски универзитет у Јерусалему потписали су 2023. године Споразум о сарадњи. Хебрејски универзитет један је од најпрестижнијих високошколских установа у Израелу и међу стотину најбољих у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана