На генералној проби вјежбе "Систем 2021" учествовали и припадници цивилне заштите Српске

Срна
На генералној проби вјежбе "Систем 2021" учествовали и припадници цивилне заштите Српске

БЕОГРАД - Генерална проба оперативно-тактичке вјежбе субјеката и система заштите и спасавања у Србији "Систем 2021" изведена је данас на више од 50 локација уз учешће око 8.000 људи, а у Лозници су се придружили и припадници Републичке управе цивилне заштите Српске.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (МУП) Србије Лука Чаушић рекао је да се у Лозници вјежба са колегама из Републике Српске и подсјетио да се 2014. године показало да Дрина умије да буде незгодна.

Вјежба ће бити одржана у петак, 5. новембра, а Чаушић је напоменуо да у оваквим размјерама није била неколико деценија.

Директор Републичке управе цивилне заштите Српске Милан Новитовић рекао је да поплаве из 2010. и 2014. године упућују на заједнички рад и оспособљавање, да буду један тим на терену.

Он је прецизирао да се у конкретној вјежби евакуације на Дрини на територији Србије показује да сваки изазов, катастрофа или било која природна непогода упућују једне на друге, те да тимови морају да буду уиграни и да људима уливају сигурност, саопштено је из МУП-а Србије.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, који је обишао јединице у Крагујевцу и на Дрини код Лознице, рекао је да Србија кроз ову вјежбу први пут провјерава како би се реаговало на ситуацију праве катастрофе која би се дешавала на цијелој територији.

"Посебно сам поносан на сарадњу са Цивилном заштитом Републике Српске, захвалан Српско-руском хуманитарном центру на сарадњи и поносан на сваку локалну самоуправу која је са својим јединицама радила нешто што нисмо радили деценијама уназад", поручио је Вулин.

Он је закључио да Србија може да буде сигурна будући да има ко да јој помогне, сачува животе и имовину људи, без обзира на то каква опасност пријети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана