На донаторској вечери прикупљено 64.000 км за манастирски Конак у Рожњу

Срна
Foto: Архива

ЛОПАРЕ - На донаторској вечери у Лопарама за наставак обнове манастира и изградњу манастирског Kонака у Рожњу, у федералној општини Сапна, прикупљено је 64.205 КМ, објављено је на сајту Епархије зворничко-тузланске.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да се духовно радује да Срби буду заједно око једне свете идеје, светога дјела, а то је подизање манастира у Епархији зворничко-тузланској, који је буквално мјесто мучеништва и мјесто страдања. Епископ Фотије је у својој пјесми манастир Рожањ назвао "мали Јасеновац" и према његовим ријечима, он је у односу на Јасеновац сигурно мали, али је велики по свом страдању јер је само у једној кући у Рожњу током Другог свјетског рата спаљено 87 одраслих особа и дјеце.

Радо Савић, начелник општине Лопаре и домаћин донаторске вечере, рекао је да ће прикупљена средстава бити утрошена за завршне радове на манастирском конаку. "Ово је значајан подвиг Мајевичана и свих православних Срба на очувању и учвршћивању православља на Мајевици", навео је Савић и захвалио епископу Фотију и вјерницима који су подржали обнову светиње у Рожњу.

Донаторској вечери у Лопарама присуствовао је велики број привредника и појединаца из политичког и друштвеног живота. Привредник и хуманиста из Њемачке Мирослав Којадиновић истакао је велики значај Цркве, посебно у тешким временима као што су данашња. "Заиста је потребно да се ујединимо и да заједнички помогнемо овакве пројекте, а Црква ће нас примити у своје окриље и помоћи у томе", рекао је Којадиновић.

Он је пожелио срећу грађевинском одбору у изградњи и изразио наду да ће се резултати ускоро видјети, уз жељу да се наредне године донаторска вечера одржи у конацима манастира. Протојереј ставрофор Зоран Илић, свештеник у Бољанићу на Озрену, рекао је да су се на донаторској вечери окупили добри људи, вјерници који воле своју цркву и народ, како би завршни радови били приведени крају. Он је, заједно са парохом Прибојским Зораном Илићем, био иницијатор обнове манастира у Рожњу, чији је манастирски храм посвећен Светом пророку Јеремији. Оба свештеника су рођена у селу Рожањ, које сада припада општини Сапна у Федерацији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана