На данашњи дан прије 40 година у Сарајеву је запаљен олимпијски пламен

Танјуг
На данашњи дан прије 40 година у Сарајеву је запаљен олимпијски пламен

САРАЈЕВО - На данашњи дан прије тачно 40 година паљењем олимпијског пламена у Сарајеву, на стадиону „Асим Ферхатовић Хасе" (Кошево), започета је церемонија отварања 14. зимских олимпијских игара, првог таквог догађаја одржаној у некој комунистичкој држави, каква је била бивша Југославија.

На Играма, које су трајале од 8. до 19. фебруара, наступила су 1.272 такмичара из 49 земаља (998 такмичара и 274 такмичарке), уз праћење више од 7.500 представника медијских кућа из 41 земље.

Говор на отварању Игара у име југословенских спортиста одржао је словеначки скијаш Бојан Крижај, а и тада мега популарни поп  певач Здравко Чолић је позајмио глас "Вучку", који је био маскота Олимпијаде.

Бакља ЗОИ 84., која је стигла из грчке Олимпије авионом до Дубровника, кроз Југославију је прошла 5.289 километара (плус 2.879 км локалним путевима).

Носило ју је 1.600 руку, а на стадион ју је донијела и упалила олимпијски пламен најбоља југословенска клизачица Санда Дубравчић.

Учесници Игара такмичили су се у дисциплинама: алпско скијање (Јахорина - жене и Бјелашница - мушкарци), боб и санкање (Требевић), биатлон, нордијско скијање и скокови (Игман), те хокеј и уметничко клизање у спортским дворанама Скендерија и Зетра.

 

Југословенски херој ЗОИ 84. био је Јуре Франко, 21-годишњи скијаш из Нове Горице у Словенији, који је у Сарајеву освојио прву медаљу на Зимској олимпијади за тадашњу  заједничку државу. 

У велеслаломској утрци на Бјелашници Франко је био други. Цела Југославија славила је Франково сребро као да је злато, а на церемонији додјеле у Скендерији Сарајлије су у свом препознатљивом маниру скандирале: "Волимо Јурека више од бурека!"

Олимпијски дух никад није престао да живи у Сарајеву и Сарајлијама, што доказује да су Зимске олимпијске игре засигурно најбољи историјски догађај који се десио Сарајеву, БиХ и региону, пише Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана