На челу Дома „Рада Врањешевић" Даријана Кецман, стручна комисија завршила надзор

Милијана Латиновић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прихватила је данас оставку Владимира Кајкута са мјеста директора Дома за дјецу без родитељског старања „Рада Врањешевић“ у Бањалуци и за вршиоца дужности директора именовала Даријану Кецман, рекао је министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

- Ради се о особи која је дипломирани социјални радник са десетогодишњим радним искуством, која је радила у оквиру својих послова социјалног рада на Клиници за психијатрију УКЦ-а Републике Српске - рекао је Шеранић.

Додао је да је Влада  такође разријешила Управни одбор Дома „Рада Врањешевић“.

Владимир Кајкут поднио је јуче оставку на позицију директора Дома „Рада Врањешевић“ након што су полицији пријављена два случаја злостављања малољетница у овој институцији.

Шеранић је рекао да је стручна комисија за надзор завршила надзор у Дому „Рада Врањешевић“.

Додао је да су у комисији педагог дефектолог социјални радник, правник...

-Мој став по овом питању је да су дјеца и дијете најважнији и ниста не треба да скреће пажњу са здравља дјетета. У Дому раде стручни и вриједни људи а да је било случајева око којих се повела ова прича јесте али то је на кривичним органима да утврде – казао је Шеранић.

Истакао је да је  од 24 препоруке које је Дом добио у протеклом спровео 21.

-Директор и стручни радници су реаговали адекватно, подносили пријаве и не бих да коментаришем исходе пријава. У самом Дому покренуте су дисциплинске мјере. Одређени пропуст је поступање дисциплинске комисије у децембру прошле године које се тиче портира који је враћен на посао. Требало је све то опрезније – истакао је Шеранић.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите РС Владимир Макарић нагласио је да стручни надзор који је извршен не истражује кривичне радње, већ рад радника, коришћење стручних метода у раду и слично.

-Важно је да се сачува интегритет дјеце смјештене у Дому „Рада Врањешевић“ - казао је Макарић.

Додао је да је комисија од недјеље извршила посјету Дому „Рада Врањешевић“, у жељи да виде како се ради у нерадне дане, као и у радне дане, те у ноћно вријеме када раде дежурне службе.

Предсједница Комисије за стручни надзор Татјана Гајић је казала да се налазе у комплексној ситуацији, те да је већи дио посла одрађен.

-Изношење података у медијима нама отежава посао. Министарство здравља и социјалне заштите пружа подршку у свим општинама, али када је ријеч о случајевима у којима имамо малољетнике не смије износити одмах све информације - навела је Гајићева.

Напоменула је да моле медије да не износе поједине информације како би стручна комисија урадила свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана