На часном путу Друга семберска бригада одбранила сваки педаљ земље

Srna
Foto: Srna

БИЈЕЉИНА - Парастосом и одавањем почасти за 139 погинулих бораца Друге семберске лаке пјешадијске бригаде данас су у Бијељини обиљежене 32 године од формирања ове бригаде Војске Републике Српске.

"Борбени задатак ове ратне јединице био је обезбјеђење `Коридора живота` и града Брчко, тај задатак је успјешно извршила и за четири ратне године Друга семберска бригада није изгубила ни педаљ територије коју је чувала", рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић који је био припадник ове јединице Војске Републике Српске.

За Другу семберску бригаду, једну од 18 ратних јединица формираних у Семберији, Остојић је рекао да су је више од 90 одсто попуњавали српски домаћини из Семберије и да је од формирања до краја рата функционисала на пријатељском и братском принципу који се и данас његује.

"Друга семберска бригада има огромне заслуге за одбрану Републике Српске, један је од симбола Бијељине и поносни смо што смо у судбоносном времену испунили вјековни сан српског народа да се створи српска држава са лијеве обале ријеке Дрине", истакао је Остојић.

Он је позвао на његовање културе сјећања, наводећи да ће тако вјечно живјети сви српски јунаци и сама слобода.

Генерал Војске Републике Српске у пензији Перо Млађеновић, који је један од ратних команданата Друге семберске бригаде, рекао је новинарима да је ова славна бригада бранила фронт дуг 41 километар и да је била непробојан бедем за непријатеља.

"Ријешеност и родољубивост Друге семберске лаке пјешадијске бригаде да одбрани своју зону одговорности била је за похвалити, захваљујући високом моралу и обучености бораца и старјешина", рекао је Млађеновић.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић истакао је да су припадници Друге семберске бригаде часно обавили свој задатак и да ће генерације које су изнијеле Одбрамбено-отаџбински рат остати златним словима исписане у српској историји.

"Нама остаје да чувамо оно што су они у рату изборили, слободу и прву државу српског народа преко Дрине", оцијенио је Остојић.

Испред централног споменика погинулим борцима на тргу у Бијељини, светом мјесту које је симбол страдања, херојства и слободе, вијенце и цвијеће положиле су делегације породица погинулих, Борачке организације, локалне заједнице, Министарства унутрашњих послова и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Прије одавања почасти погинулим борцима данас је положено цвијеће на споменик првом команданту Друге семберске бригаде Благоју Гавриловићу на градском гробљу Пучиле и служен парастос погинулим борцима у Цркви Светог Ђорђа у Бијељини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана