На бесплатан мамографски преглед одазвало се 160 жена

Срна
На бесплатан мамографски преглед одазвало се 160 жена

КОТОР ВАРОШ– Савез жена обољелих од карцинома дојке "Искра" из Бањалуке упозорио је да се повећа број жена обољелих од карцинома дојке и да је тим поводом организован бесплатан мамографски и гинеколошки преглед за жене од 40 и више година са подручја Котора Вароша на који се одазвало 160 жена.

Преглед је организовао Дом здравља "Свети Пантелејмон" из Котор Вароша, у сарадњи са "Искром" која редовно проводи кампању превентивног откривања рака дојке код жена, истичући да је превенција кључни фактор у лијечењу.

"Ово је веома важан преглед за жене, јер рано откривен карцином дојке у 90 одсто случајева је изљечива болест", рекао је Срни директор которварошког Дома здравља Владимир Бибић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао је да се на овај начин настоји утицати на свијест о превенцији и заштити здравља жена.

"Мамографија је један од метода скрининга, а брига о здрављу и одласци на прегледе зависе, поред осталог, од средине у којој жене живе, али и средстава информисања", закључио је Сакан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана