На 57 радних мјеста запримљено 285 пријава

Срна
Foto: гс

ДОБОЈ- Укупно 285 пријава запримљено је на јавном конкурсу за пријем 57 радника за рад на неодређено вријеме у "Жељезницама Републике Српске", изјавио је генерални директор ове компаније Жељко Радић.

Радић је рекао да је задовољан интересовањем за рад у овој компанији, с обзиром на то да су примања редовна.

"Ово је прва група од 57 радних мјеста", изјавио је Радић новинарима и навео да је у "Жељезницама" запослено 1.985 радника од предвиђених 2.098.

Он је поручио да у "Жељезницама Српске" нема вишка радника, изузев што за одређена радна мјеста има већи број извршилаца којима ће се понудити могућност преквалификацоје, доквалификације и стручног усавршавања.

Констатујући да нема идеалног рјешења, Радић је поручио да се иде у правцу усвајања "најмање незадовољавајућег" правилника о организацији и систематизацији радних мјеста, о чијем приједлогу и допунама данас разговара са представницима осам синдикалних организација као социјалним партнерима.

Према његовим ријечима, кључно је да је предвиђено повећање личних примања за сва радна мјеста.

"Приједлог коефицијената који је данас на столу је сублимација измјена Закона о раду, нове организације и покушаја Управе и стручних служби. Дјелимично смо и са синдикатима незванично разговарали и нисмо им доставили комплетан материјал", изјавио је Радић.

Он је истакао да је жеља Управе да правилник буде што мање неправичан за све запослене и изразио спремност на отклањање грешака ако их синдикати евентуално уоче.

 

Радић је рекао да ће по изласку на тржишну утакмицу у "Жељезницама" свако морати да заради плату, од генералног директора до чистачице.

Представници седам синдикалних организација нису жељели да се изјасне о понуђеном приједлог измјена и допуна Правилника о организацији и ситематизацији радних мјеста, изузев предсједника Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горана Чамџића, који је оцијенио да је неприхватљив.

Чамџић је рекао да приједлог није израђен у складу са законом, а табеларни дио је дискриминаторан јер је направљен превелики платни распон између радних мјеста са вишим стручном спремом и оних квалификованих, односно радника у трећем, четвртом и петом степену, који су на најижој плати, а носиоци су "Жељезница".

Он је рекао да су синдикати приједлог правилника добили прије три дана због чега је још рано за конкретне закључке.

У оквиру "Жељезница" дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана