Муслимани прослављају Рамазански бајрам

Агенције
Foto: Klix

САРАЈЕВО - Муслимани данас прослављау један од најзначајнијих празника - Рамазански бајрам. Рамазански бајрам славе након мјесеца рамазана као прилике за духовну катарзу човјека.

Током рамазана вјерници су били обавезани на једномјесечни пост - цјелодневно устезање од хране и пића, од физичких задовољстава, те непримјереног говора.

Након Бајрам-намаза, празник се обиљежава у кругу породице и других блиских особа. Тим поводом се припремају храна и пиће, најчешће из домаће кухиње.

Обичај је да се дјеца дарују новцем. Током Бајрама, који се прославља три дана, најчешће на први дан празника, поједини посјећују гробља.

Јутрос је у џамијама широм БиХ клањан Бајрам-намаз.

Централна свечаност поводом Рамазанског бајрама је традиционално у сарајевској Гази Хусрев-беговој џамији гдје  је јутрос реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин  Кавазовић позвао све да се укључе и учествују у развоју своје заједнице, културе и у изградњи своје земље.

Упозорио је да ће “наше друштво западати у све тежу ситуацију и да ће наш живот постајати све тежи, са све мање задовољства, међусобног поштивања и драгости, ако се стање препусти стихији и онима који немају ни знања ни свијести, популистима који иза себе не остављају никаква хајра”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана