Муслимани прослављају први дан Курбан-бајрама

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Муслимани данас обиљежавају први дан Курбан-бајрама, други од два велика вјерска празника.

У Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву вјерници су јутрос клањали бајрам-намаз у склопу централне бајрамске свечаности Ријасета Исламске заједнице у БиХ.

Као и сваке године, у џамији се окупио велики број вјерника, а хутбу је предводио реис Хусеин Кавазовић.

-У нашем времену, морамо сви понешто жртвовати, попут Ибрахима, а.с., како бисмо успоставили вриједности на којима ћемо утемељити свој живот и живот своје заједнице. Подјеле и изолација којима сада свједочимо неће нас спасити. Оне само повећавају себичност која даље отвара поноре страха и нетрпељивости међу нама. Морамо изаћи из зачараног круга наших заблуда да нам је други пречи од нас самих -  казао је у хутби реис-ул-улема Кавазовић.

И у Ферхат-пашиној џамији у Бањалуци многобројни вјерници клањали су бајрам-намаз поводом Курбан-бајрама.

Бајрам-намазу присуствовао је и бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић рекао је да је Курбан-бајрам увијек будио емоцију у душама вјерника, посебно Бошњака јер имају сјету на повијесне догађаје који су означили пут, траг, човјека кроз вријеме и простор.

 Први дан Курбан-бајрама муслимани дочекују у својим домовима, мушкарци у зору одлазе у џамије на сабах-намаз, чекају излазак сунца и клањају бајрам-намаз.

Након тога током дана се приноси жртва односно курбан, а најчешће жртвује овца или ован док се месо дијели на три дијела - један за породицу, други за комшије, а трећи и за сиромашне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана