Мушкарци на данашњи празник треба да учине једну важну ствар за своје супруге

Информер
Мушкарци на данашњи празник треба да учине једну важну ствар за своје супруге

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају дан Свете преподобне Теодоре која је успјела да окаје своје гријехе иако је преварила мужа.

Теодора је била светица која је живјела у петом вијеку прије нове ере у Александрији. Преварила је свог мужа, а на прељубу је наговорила врачара.

И одмах је поче савјест љуто гристи. Ошиша се и обуче у мушко одијело, па ступи у мушки манастир Октодекат под мушким именом, Теодор.

Њен труд, пост, бдјење, понизност и плачно покајање задивили су сву братију. Оклеветана од неке блудне дјевице, да је с њом затруднила, Теодора се није хтјела правдати сматрајући ту клевету као казну Божју за свој ранији гријех. Изгнана из манастира она седам година проведе пребијајући се по шуми и пустињи, и још уз то негујући дијете оне блуднице.

Побиједила сва вражја искушења: није се хтјела поклонити сатани, није хтјела примити јело из руку једног војника, није хтјела слушати савјете свог мужа да му се врати, јер све је то био само призрак ђаволски, и чим се Теодора прекрстила крстом, све је ишчезавало као дим.

Послије седам година прими је игуман у манастир, гдје проживе још двије године, па се упокоји у Господу. Тек тада спознаше монаси, да је то била жена, игуману се јави ангел и објасни му све.

Њен муж тада дође на сахрану, и оста до смрти у ћелији своје бивше жене.

Света Теодора имаше превелику благодат Божју: звјерове укроћаваше, болести исцјељаваше, воду у сухом бунару изведе. Тако Бог прослави истинску покајницу, која са јуначким трпљењем девет година кајаше само један свој гријех. Упокојила се 490. године прије нове ере.

Неколико година касније проглашена је за светицу зато што се сматра да је била истинска покајница која је јуначким трпљењем окајавала само један свој гријех, на који ју је сам Сатана нагонио, пише Информер.

Хришћанство проповједа и да би на данашњи дан мушкарци требало да пронађу снаге да својим женама опросте гријех, као што је то учинио Теодорин муж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана