МУП Српске упозорава на нову СМС превару, циљ крађа личних података

Срна
МУП Српске упозорава на нову СМС превару, циљ крађа личних података

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске упозорава на нови облик интернет преваре у којој преваранти шаљу СМС поруке у којима се лажно представљају као “БХ Пошта”, тражећи од корисника да ажурирају своје податке како би преузели наводну пошиљку или поруџбину.

Из МУП-а наводе да се у СМС поруци кориснику сугерише да је пакет стигао и да је потребно ажурирати податке како би преузео пошиљку.

-СМС порука користи визуал који подсјећа на визуал „БХ Поште“. Поруке су написане неспретним и лоше преведеним језиком, што је један од првих знакова да је ријеч о преварантском садржају - саопштено је из МУП-а Српске.

У поруци се налази и линк који води на лажну интернет страницу, гдје се од корисника тражи да унесе личне податке, као што су име, адреса, град, држава, поштански код, имејл и број телефона, као и податци са платне картице.

-Ова врста преваре има за циљ крађу личних података као и података са платних картица, који се потом користе за неовлашћене новчане трансакције или друге видове злоупотреба - упозоравају из МУП-а.

ИЗ МУП-а Српске савјетују становништву да се заштити тако што ће игнорисати и избрисати СМС поруку која тражи личне податке и податке о картици или садржи сумњиве линкове, те да никада не уноси личне податке и податке о картици на линковима добијеним путем СМС порука или непровјерених сајтова.

-Уколико очекујете пошиљку, директно контактирајте „БХ Пошту“ на званичне телефоне или путем њиховог званичног вебсајта.

Пратите стање на свом банковном рачуну и пријавите банци сваку неовлашћену трансакцију - додаје се у саопштењу.

Из МУП-а Српске препоручују постављање антивирусних програма и алата за детекцију “фишинг” напада на уређају.

Уколико је неко већ унио податке, из МУП-а савјетују да то лице одмах контактира своју банку и блокира картицу.

Препоручује се и промјена свих лозинки повезаних са налозима који су до тада кориштени, као и да се случај пријави полицији путем најближе станице или на интернет страници МУП-а Српске https://mup.vladars.rs/index.php?vijest=vtk.

-Будите опрезни и не дозволите да будете жртва преваре! Преваранти користе све софистицираније методе, али уз вашу пажњу и правовремене мјере можете се успјешно заштитити - поручују из МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана