МУП РС: Медији врше притисак на правосудне органе

GS
Foto: Arhiva

Министарство унутрашњих послова Републике Српске огласило се данас о спонтаном окупљању новинара у Бањој Луци због полицијског понашања према новинару и уредницима Блица и Српскаинфо.

Из МУП-а РС наводе да окупљање представника медија испред Полицијске управе Бања Лука предстаља "још један директан притисак медијске заједнице на рад правосудних органа".

"Извртањем чињенице да бране права новинара, свјесно игноришу да се истрага води по налогу Окружног јавног тужилаштва Бања Лука против Н.Н. службеног лица и три представника једног медија због кривичног дјела повреда тајности поступка. Исто тако, свјесно се прави медијска манипулација са причом о новинару и праву заштите новинарског извора, иако је овдје једини тачан факат да се конкретно, Н.М. сумњичи да је написао текст са подацима из истраге која је у току, те тако починио кривично дјело", саопштено је из МУП-а РС.

Оцјењују да не постоји ниједан закон који амнестира новинара од кривичне одговорности, односно сваки новинар је као и сваки грађанин дужан да поштује постојеће позитивне законске акте, а све препоруке и европске конвенције о људским правима и правима новинара јасно кажу да медијска слобода подразумијева и моралну одговорност коју за своје дјеловање преузимају сви медијски радници, преносе Независне.

"У овом случају нико од представника медија не поставља питање заштите жртве у тексту чији је именовани писао, нити зашто је редакција већ обрисала исти из дигиталног издања. Позивамо представнике медија, чији рад уважавамо и поштујемо на смиреност и да пусте институције да раде свој посао", стоји у полицијском саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана