МУП: Од почетка године 179 прекршаја просјачења

Срна
МУП: Од почетка године 179 прекршаја просјачења

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске до 10. септембра реализује републичку акцију "Стоп просјачењу", а за седам мјесеци ове године евидентирало је 179 прекршаја просјачења, које је један од најприсутнијих облика економске експлоатације дјеце.

"Просјачење не смије и не може да буде посматрано као `стил живота` или `научен образац понашања`", напомињу из МУП-а Српске.

Циљ ове акције, током које ће бити организован низ превентивних и репресивних активности,
јесте јачање свијести грађана о ризицима и посљедицама просјачења дјеце, саопштено је из МУП-а Републике Српске.

"Живот и рад дјеце на улици, њихово просјачење, без обзира да ли је под присилом или из `потребе` посљедица је повреде права на заштиту од било којег облика злостављања, занемаривања и немарног односа. Ова негативна појава за посљедицу има и нарушавање других права дјетета као што су права на здраво одрастање, образовање, живот у породици, здравствену заштиту, заштиту од сваког облика насиља и многа друга", наглашава се у саопштењу.

Из МУП-а Српске подсјећају да је Законом о јавном реду и миру прописана новчана казна од 200 до 800 КМ за лица која просјаче или наводе другог на просјачење, док је за навођење на просјачење малољетника, душевно обољелог или лица заосталог у развоју прописана новчана казна од 400 до 1.200 КМ или затворска до 40 дана

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана