m:tel у Бијељини: Дигитална писменост као неопходност савременог доба

m:tel
m:tel у Бијељини: Дигитална писменост као неопходност савременог доба

У Центру за културу Бијељина, компанија m:tel је одржала још једну успјешну панел-дискусију у оквиру друштвено одговорне кампање коју реализује у партнерству са UNICEF-ом и Плавим телефоном, једином савјетодавном линијом за дјецу и младе у БиХ. Овог пута, фокус је био усмјерен на стручну јавност Бијељине, гдје је одржана инспиративна дискусија на тему „Дигитална писменост као неопходност савременог доба”.

Својим присуством, стручњаци су дотакли кључне аспекте ове теме, доносећи драгоцјене увиде и могућа рјешења јер се, са једне стране, суочавамо са ризицима које интернет може представљати за нашу дјецу, док са друге стране имамо прилику да их оснажимо и обликујемо као одговорне дигиталне грађане.

Јелица Кокотовић, инспектор за високотехнолошки криминалитет у Полицијској управи Бијељина, подијелила је своје разумијевање изазова с којима се сусреће у свакодневном раду: „Дигитално доба доноси нове изазове, а наша одговорност је осигурати да будемо корак испред. Не требамо забранити већ ограничити вријеме проведено на интернету. Родитељи морају да имају надзор на својом дјецом, а едукација и сарадња су кључне у овом процесу, посебно кад је ријеч о заштити најмлађих.”

Славица Коврлија, истакнути дипл. специјални педагог из Центра за социјални рад Бијељина, истакла је неопходност заједничког дјеловања: „Наша улога је вишеструка - осигурати подршку дјеци и родитељима, али и едуковати их о правилној комуникацији, као и употреби дигиталних медија. Родитељи морају прихватити улогу коју родитељство захтијева, а само кроз заједнички, мултидисциплинарни рад и сарадњу можемо остварити сигурно онлине окружење, а самим тим здраво одрастање.”

Иначе Кокотовић и Коврлија су активни чланови посебне Радне групе за заштиту и безбједност дјеце на подручју Града Бијељина, што их чини значајним актерима у овој важној области.

Биљана Митровић, педагог из бијељинске Основне школе „Свети Сава”, која је свакодневно укључена у рад са најмлађима нагласила је важност сарадње родитеља, дјеце и наставника: „Кроз образовни систем, имамо прилику да обликујемо дигитално одговорне грађане. Сарадња са родитељима и локалним заједницама кључна је у постизању тог циља. На основу те сарадње, ми смо школа у којој нема мобилних телефона.”

И ова панел-дискусија привукла је пажњу медија и јавности, подсјећајући нас на важност континуиране едукације и сарадње у заштити најмлађих на интернету. m:tel наставља своју мисију борбе против интернет насиља, с циљем да створи сигурно окружење за дјецу и младе широм Босне и Херцеговине, а већ 6. јуна у 13 часова нову панел-дискусију са новим гостима и стручњацима одржаће у Бањалуци у Дому омладине.

За више информација о кампањи „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету”, посјетите mtelblog.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана