Мркоњићи прослављају Светог Василија, бесплатан превоз за вјернике

Срна
Мркоњићи прослављају Светог Василија, бесплатан превоз за вјернике

ТРЕБИЊЕ - У Манастиру Светог Василија Острошког и Тврдошког у селу Мркоњићи сутра ће бити служена Света архијерејска литургија, на празник посвећен овом светитељу, а вјерници ће имати прилику да се први пут помоле, поклоне и цјеливају мошти Свете Ане, мајке Светог Василија.

Обиљежавање празника у родном селу једног од најпоштованијих светитеља православља, које сваке године окупи велики број вјерника из Херцеговине, али и ходочасника из других крајева свијета, почеће јутрењем у 8.00 часова.

Од 9.00 часова Свету архијерејску литургију предводиће Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, најављено је из Градске управе Требиње.

Вјерници ће моћи да се помоле, поклоне и цјеливају мошти Свете Ане, мајке Светог Василија, које су прије неколико дана смјештене у кивот - поклон братства Манастира Острог, који се налази у манастирској цркви у Мркоњићима.

Поводом овог празника, Град Требиње организује бесплатан аутобуски превоз за вјерни народ до Мркоњића, са поласком у 7.30 часова, са паркинга у кругу некадашње касарне. Српска православна црква и вјерници 12. маја славе празник Светог Василија Острошког, који се због исцјелитељских моћи његових моштију назива и Чудотворцем.

Његове мошти, као велика светиња, чувају се у манастиру Острог у Црној Гори који је мјесто ходочашћа за вјернике свих религија. Само неколико дана прије прослављања његовог празника, 12. маја, у родном селу Светог Василија Острошког - Мркоњићима у Требињу пронађене су мошти Свете Ане, мајке овог великог светитеља.

Кости Свете Ане смјештене су у дрвени кивот /дар острошког братства/ и биће свечно изнесене на литургијско свенародно поклоњење на празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, 12. маја у манастирској Цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана