Мркоњић Град: Положени вијенци и цвијеће код спомен-обиљежја масовне гробнице

Г.С.
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД - Код спомен-обиљежја масовне гробнице на градском гробљу у Мркоњић Граду положени су вијенци и цвијеће у оквиру обиљежавања 29 година од агресије на 13 западнокрајишких општина и злочина над 2.214 српских цивила и војника који су починили припадници хрватских оружаних снага и такозване Армије БиХ.

У име институција Републике Српске вијенац су положили министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

Вијенце су положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић.

Цвијеће су положили представници републичке и општинских организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српспке, Удружења грађана “Ветерани Републике Српске”, Удружења жена жртава рата Савеза логораша и Савеза ратних војних инвалида.

Код спомен-обиљежја цвијеће су положили и представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Претходно је у капели на гробљу у Мркоњић Граду служен парастос страдалима.

Код централног споменика погинулим борцима Мркоњић Града биће служен помен и положено цвијеће и вијенци, након чега је предвиђено обраћање званичника и духовно-умјетнички програм.

Овај историјски догађај од републичког значаја обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Оружане снаге Хрватске, ХВО-а и такозване Армије БиХ су у агресији на 13 западнокрајишких општина протјерале 120.000 Срба са њихових вјековних огњишта.

За злочине које су починили нико није одговарао јер српске жртве, нажалост, још нису третиране као страдали из друга два народа.

Највећа масовна гробница пронађена је на православном гробљу у Мркоњић Граду из које је ексхумирано 181 тијело.

Међу 2.214 убијених су 753 српска цивила, од којих се 149 воде као нестали, као и 1.461 припадник Војске Републике Српске, од којих се њих 79 још воде као нестали.

Агресија је извршена од јула до октобра 1995. године на 13 западнокрајишких општина Републике Српске Грахово, Гламоч, Купрес, Шипово, Србобран, Јајце, Рипач, Дрвар, Петровац, Кључ, Крупа на Уни, Сански Мост и Мркоњић Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана