Mozzart уз слијепе и слабовидне из Козарске Дубице и Костајнице

ГС
Mozzart уз слијепе и слабовидне из Козарске Дубице и Костајнице
Foto: M | Mozzart уз слијепе и слабовидне из Козарске Дубице и Костајнице

У Међуопштинској организацији слијепих и слабовидних Козарска Дубица – Костајница не траже пуно, а свака помоћ у раду добро им дође.

Својим трудом боре се за што боље услове живота 75 чланова организације из двије општине међу којима је и шесторо дјеце и младих. Зато су били посебно срећни када су чули да им стиже подршка из Mozzartа. У традиционалној акцији „Хуманитарни тикет у подне" за њих је успјешно типовао Данило Тасић, кошаркаш Студентског центра.

Желим да се захвалим Mozzartu на овој донацији која нам пуно значи. Добијена средства планирамо да утрошимо на најнужније потребе наших чланова које ћемо обићи и провјерити шта им треба. Сви чланови Управног одбора су позитивно изненађени јер ову помоћ нисмо очекивали. Лијепо је што су нас се сјетили у Mozzartu - каже Драгомир Новаковић, предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидних Козарска Дубица – Костајница.

Племенити листић усрећио је око 50 чланова организације из Козарске Дубице и 25 из Костајнице. Међу њима је 38 потпуно слијепих особа, док су остали слабовидни. Њихово чланство чине махом лица у тежем материјалном стању, а посебно је тешко онима у удаљеним, руралним подручјима. 

Ова организација, уз скроман буџет, настоји својим члановима да обезбиједи прехрамбене и хигијенске пакете, превоз љекару, обиласке и помоћ у складу са потребама корисника и могућностима организације. 

 

Члановима је, кажу, важна подршка друштва јер се дешава да слијепи и слабовидни не могу бројне обавезе да обаве самостално. Зато им је често за основне потребе потребна помоћ асистента или другог лица. Руководство чини све да обезбиједи својим члановима најнеопходнију помоћ и да организација настави да траје.

Ускоро планирају организовати књижевне вечери, округле столове, а пред зградом Општине ће поставити штандове на којима ће изложити ручно стваралаштво слијепих и слабовидних жена из ове организације. На овај догађај су позвали све колеге са којима сарађују кроз Савез слијепих Републике Српске.

Сваке године се труде да организују излете, дружења на Мраковици и Моштаници, а све како би овој популацији уљепшали барем један дан.

У раду су највише ослоњени на буџет Општине Козарска Дубица, а скромну помоћ имају и од Општине Костајница. На срећу, има оних који препознају њихове потребе и помажу им. Међу њима су локални дрвопрерађивачи који им уочи сваке зиме помажу у набавци огрева. Уз њих је сада и компанија Mozzart чија помоћ их је посебно изненадила.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана