Може ли БиХ надокнадити недостатак радне снаге

Вечерњи лист
Може ли БиХ надокнадити недостатак радне снаге

На снагу је ступила трећа фаза њемачког закона чији је циљ привлачење стране стручне радне снаге која доноси бројне погодности и за грађане западног Балкана. Прије свега двоструко већу квоту радника који ће се моћи лакше запослити у Њемачкој.

Конкретно то значи да ће 50.000 грађана Албаније, БиХ, Црне Горе, тзв. Косова, Сјеверне Македоније и Србије имати олакшани приступ њемачком тржишту рада без доказивања професионалних квалификација. Олакшан приступ њемачком тржишту рада допринијеће још масовнијем исељавању из БиХ.

Послодавци у БиХ у посљедње вријеме муку муче с проналаском радника. Више им ни повећање плата не помаже, радника једноставно више нема. Године израбљивања, неплаћања доприноса и потплаћеност дошли су на наплату, пише Вечерњи лист. Послодавци сада спас виде у увозу радне снаге, међутим, питање је колико ће успјети надокнадити недостатак радне снаге. Само у Српској је у првих пет мјесеци ове године дозволу за рад добило 929 странаца, међу којима, осим држављана Србије и Непала, има и радника из Индије, Турске, Кине, Бангладеша, Руске Федерације.

Према подацима Завода за запошљавање Српске, највише странаца је у пет мјесеци ове године запослено у сектору грађевинарства, услужних дјелатности, умјетности, забаве и рекреације, прерађивачкој дјелатности, пружању смјештаја, припреми и послуживању хране – хотелијерству и угоститељству, вађењу руда и камена, дјелатности здравствене заштите и социјалног рада итд.

Борис Пупић, стручни сурадник за информисање Агенције за рад и запошљавање БиХ рекао је да је присутан раст броја изданих радних дозвола, а примјетан је раст и по одређеним државама и по дјелатностима.

- Разлог за повећање је што је повећан и број квота за ново запошљавање странаца. Тако је квота за ново запошљавање странаца у 2022. години износила 1.600 радних дозвола, од чега за ФБиХ 1.340 радних дозвола, Српска 200 радних дозвола и Дистрикт Брчко БиХ 60 радних дозвола – рекао је он, пише Вечерњи лист БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана