Мостар више нема улица са именима усташких злочинаца

Срна
Мостар више нема улица са именима усташких злочинаца

МОСТАР - Мостар више нема улице које носе имена усташких злочинаца, након што је Градско вијеће донијело Одлуку којом се мијењају називи шест спорних улица.

Према новој одлуци, улици Миле Будак биће враћен провбитни назив, Шантићева. Улица Вокића и Лорковића мијења име у Улицу Тина Ујевић. Улица Рафаела Бобана ће бити Улица фра Људевита Ласте. Брисањем имена Ђуре Спужевића, своју улицу добија познати мостарски карикатуриста Исмет Ицо Вољевица.

Досадашња Улица Јуре Францетића преименоваће се у Хумска, а Улица таборника Иве Зеленике, иначе једносмјерна у Захуму, зваће се Циглана.

Градоначелник Мостара Марио Кордић рекао је образлажући одлуку да је био разочаран начином како се ова тема хтјела политички усмјерити у негативом смјеру и да је недопустиво било линчовање појединих људи који су хтјели добро граду. Он је истакао да се прича претворила у "рат око улица" и то колико ће којих назива бити.

Све који су тако коментарисали назвао је "поремећенима" и поручио да добронамјерни људи у новим називима улица не виде ништа спорно јер су оне резултат договора представника три народа. "Имали смо проблема на Партизанском гробљу и на православном гробљу у Виховићима.

Питао сам се шта је треће и треће је била акција кукавица који се крију и пишу по друштвеним мрежама и уносе неред у град који покушава и успјева бити позитивна прича", рекао је Кордић. Кордић каже да је мислио да ће бити лакше, али да је прича максимално исполитизована и да су прозивани људи који желе донијети добро граду.

Он је прозвао вијећнике који данас нису дошли на сједницу јер сматра да је требало да сви изнесу став и послати поруку да имају снаге донијети и овакве одлуке. Кордић је појаснио да је Комисија коју су чинили он, предсједник Градског вијећа Салем Марић, те предсједници клубова Срба, Хрвата и Бошњака Велибор Миливојевић, Влатко Мариновић и Златко Гузин одлучило да се само може одлучивати једногласно и да неће бити прегласавања.

"Тврдим да смо урадили добар посао и показали смо да имамо храбрости да доносимо овакве одлуке. Сви којима смета ово су злонамјерни. Чека нас још тешких одлука, али имамо храбрости мудрости и памети", рекао је Марић. Замјеник предсједника Градског вијећа и предсједник Клуба Срба Велибор Миливојевић рекао је да је ово велики дан за Мостар и БиХ, да се шаље одлична порука да су спремни и да су направили одступање од одређених политика да крену напријед.

Он је подсјетио да је Листа "Остајте овдје" инсистирала на овом питању јер оно највише боли припаднике српске заједнице и било је једно од основних ставки у раду Листе, а да су његову странку највише прозивали и називали га свакаквим именима, што је било поигравање са грађанима. "Политика је умијеће договора, али и осигуравања потребне већине која ће донијети добробит свима", рекао је Миливојевић.

Он је истакао да су одређене странке то злоупотријебиле и поиграле се, а били су спремни све жртвовати и уништити шансу да се расправља о овоме у наредних шест мјесеци. "Није им ни била битна промјена имена улица већ да у предизборну капмању иду са тим", рекао је Миливојевић. Марић је рекао да су поједини политичари и јавне личности стављали свјесно "мете на чело" члановима комисије, као и да бошњачки политичари, који користе ово питање да прозивају СДА, нису ништа урадили у свом мандату да побољшају стање на боље.

Предсједник Клуба Хрвата у Вијећу Влатко Мариновић рекао је да се овим са имена града скида стигма коју је носио више година и на тај начин изнова бивали прозивани "градом случајем". "Оваква расправа показује да смо ми примјер за остале локалне самоуправе.

Бићемо прави свијетли примјер и за Сарајево да размотри и измијени спорне називе", рекао је Мариновић и додао да се у Комисији радило пријатељски.

Предсједник Клуба Бошњака Златко Гузин рекао је да се коначно нашла воља да се ријеши велики проблем који траје 20 година. Вијећница Ирма Баралија је запитала вијећнике зашто нису у имена улица уврстили ниједну жену, што сматра да је шокантно.

Градоначелник се сагласио са њом и рекао да ће жене у Мостару добити своја имена јер је недопустиво да је град са најмање улица са женским именима. Силвијо Бубало из ХРС је рекао да га је срамота што су до сада ове улице носиле та имена и да не зна зашто се прави проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана