Молитва Светим мученицама доноси заштиту и мир

ГС
Молитва Светим мученицама доноси заштиту и мир

Српска православна црква и њени вјерници данас прослављају Свете мученице Минодору, Митродору и Нимфодору.

Три рођене сестре, из неког мјеста у Витинији Азијској. Васпитане у духу хришћанском, повукоше се из града у пустињу желећи да ум свој узвисе Богу и ослободе се свега варљивога свијета, и да тако проживе вијек овај у чистоти и дјевичанству као праве невјесте Христове. Предадоше се великом труду, посту и молитви, док их Бог не украси даром чудотворства. Када к њима почеше доводити болеснике ради исцјељења, оне постадоше знамените и преко своје воље.

Чу за њих и неки кнез Фронтон и довуче их на суд. Видећи их, кнез се зачуди красоти лица њиховог. Јер, иако оне бјеху велике испоснице, и тијело њихово сухо, лице им бјеше свјетло, озарено унутрашњим миром и благодаћу Божјом. Кнез им најприје ласкаше и обећаваше послати их цару, који ће их удати за своје велможе, но када се увјери да све његове ласке и обећања не имадоше никаква дејства на ове невјесте Христа Господа, он нареди те прво мучи Минодору, а сестре њене баци у тамницу.

Послије љутих мучења викну кнез Минодори, изранављеној и искрвављеној: „принеси жртву боговима!“

На то одговори св. мученица: „зар не видиш: ништа друго и не чиним него сву себе приносим на жртву Богу мојему?“ Када издahнy у мукама св. Минодора, тада кнез изведе и остале двије сестре и постави их крај мртвога тijела Минодорина, па показујући им мртво тијело сестре њихове савјетова их да се одрекну Христа. Но како оне осташе непоколебљиве, то и њих љутим мукама умори. У том гром удари с неба и уби бездушнога Фронтона и слуге његове. Хришћани часно сахранише тијела светих Божјих мученица. Пострадаше између 305. и 311. године у вријеме Максимijана Галерија и упокојише се у царству Христовом.

Вјеровање

Према вјеровању, данас се ваља у цркви помолити за здравље породице, у част сестара које су лијечиле болесне и убоге, а нису једна другу хтјеле да напусте ни у најстрашнијим мукама. Предање каже да ће благодат ових Светих мученица чувати свакога за кога се помолите, уколико то урадите искрено и чиста срца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана