Могући протести у Неуму: Грађани и власт против упловљавања крузера

Fena
Foto: Arhiva

НЕУМ - Предсједник Општинског вијећа Неум Даниела Матић рекла је данас како је најављено упловљавање крузера "Болетте" у неумски акваториј недопустиво.

 

"Сматрам да је овакво нешто недопустиво. Неум није лука и самим тиме велики бродови немају што радити у нашем заљеву. Улазак овога и сличних бродова у Неумски залив значи аутоматско угрожавање екосистема те загађења која ће нанијети изразиту штету Неуму", поручила је Матић у саопштењу за јавност.

Упозорила је како би евентуално загађење мора до којег би могло доћи због упловљавања 230 метара дугог крузера с више од хиљаду путника, угрозило не само природу већ би довело у питање комплетан туризам у Неуму.

"Док причамо о одрживом туризму и рибарству и настојимо кроз пројекте имплементирати нове моделе за развој туризма, недопустиво је да нам се у пракси догађају овакве ствари. Сматрам да је очување природних љепота нашег Неума, јединог БиХ града на мору, примарни циљ и задатак свих нас", поручила је Матић.

Додала је како подржава став мјештана Неума који су се успротивили упловљавању крузера "Болетте" те су најавили протесте.

"Локалну заједницу мора се поштовати и од ње тражити мишљење за овакво што. Неум баштине наша дјеца. Учинићемо све што можемо и што је у нашој надлежности да се овакве ситуације више не понове", закључила је Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана