Могуће забране: Пореска управа послала важно обавјештење обвезницима

ГС
Могуће забране: Пореска управа послала важно обавјештење обвезницима

Пореска управа Републике Српске упутила је апел обвезницима прве групе фискализације у Републике Српској, који су у поступку иницијалне фискализације, да сарађују и буду на располагању оператеру фискалног система, како би обвезницима у предвиђеном року испоручили електронске фискалне уређаје и повезали их на систем и тако ефикасније окончали поступак иницијалне фискализације за ову групу обвезника.

"Наиме, оператер фискалног система на терену се сусреће са недоступношћу одређеног броја обвезника фискализације што успорава цјелокупан процес преласка на фискализацију. Законом о фискализацији наведени процес је дефинисан роковима, што значи да је и оператер обавезан да у задатом року испоручи обвезницима хардверско или софтверско рјешење потребно за рад електронског фискалног уређаја одобреног од Пореске управе Републике Српске", саопштено је из Пореске управе.

Пореска управа Републике Српске такође подсјећа обвезнике фискализације да је Законом о фискализацији, прецизирано да су обвезници фискализације дужни да своје пословање ускладе са Законом у роковима прописаним Правилником о динамици фискализације.

"Обвезник фискализације који пропусти прописане рокове сматраће се да није ускладио своје пословање са одредбама Закона и није у систему фискализације. У том случају, Пореска управа Републике Српске доноси рјешење којим се обвезнику фискализације налаже да отклони утврђене неправилности. Уколико обвезник фискализације не поступи по рјешењу, Пореска управа Републике Српске предузима мјеру привремене забране обављања дјелатности", додаје се у саопштењу.

Због тога су још једном позвали обвезнике прве групе фискализације у Републици Српској да буду одговорни и да се јављају на позиве оператера фискалног система, односно да у том кратком времену колико је оператеру потребно да инсталира нови уређај и успостави фискалну конекцију, буду на располагању оператеру, те да на тај начин дају допринос ефикаснијем завршетку поступка иницијалне фискализације.

"Подсјећамо да су обвезници фискализације у Републици Српској, у складу са Законом о фискализацији, ослобођени трошкова иницијалне фискализације, које умјесто њих сноси Буџет Републике Српске", закључују у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана