Могућ пораст Саве у Семберији у наредним данима

Срна
Могућ пораст Саве у Семберији у наредним данима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Водостај ријеке Саве на подручју Семберије је у благом порасту, али се у наредним данима може очекивати већи раст нивоа ове ријеке, наводи се извјештају Републичке управе цивилне заштите.

Измјерена вриједност на водомјерној станици Јамена износи 702 центиметра и испод је редовне коте одбрана од поплава, а у протекла 24 часа у порасту је за 34 центиметара.

Водостај Дрине на водомјерној станици Радаљ износи 229 центиметара. Редовна одбрана од поплава ријеке Дрине на подручју Семберије, према Главном оперативном плану одбране од поплава, уводи се када водостај на водомјерној станици Радаљ достигне коту од 450 центиметара.

Због честих и обилних падавина у претходном периоду тло је засићено влагом, тако да и умјерена количина падавина у наредном периоду може изазвати појаву бујичних поплава, упозорили су из Цивилне заштите.

Водостаји бујичних водотока Јање, Гњице, Лукавца, Модрана и Тавне су у коритима. Комисија за попис штете на стамбеним и помоћним објектима и данас наставља рад, а, према доступним подацима, вода је продрла у подруме и приземља око 15 стамбених и помоћних објеката.

Водостаји Крижевице, Бљечевске, Јадра, Поточарске ријеке, Сашке и Опетске ријеке на подручју Сребренице су у благом опадању, као и водостаји локалних водотока на подручју мјесне заједнице Скелани, а тренутно нема пријава активирања старих или појаве нових клизишта.

На подручју Зворника, Лопара и Угљевика од јуче се чисте канали и локални путеви, те се врши санација терена и отклањање посљедица бујичних поплава, док је стање на подручју општина Братунац, Власеница, Милићи, Осмаци и Шековићи редовно.

На подручју Лакташа, у селу Довићи, ријечица Турјаница која је поплавила пољопривредна земљишта се повукла, док је на подручју општине Рибник и даље у прекиду саобраћај на регионалну путу Заблеће-Вучја планина, а екипе "Мркоњић путева" су на терену и врше санацију.

Ситуација на подручју града Прњавора је нормализована, јер се вода повукла са свих локација, а тренутно се врши чишћење и дезинфекција просторија које су биле поплављене.

Водостај Саве у Броду јутрос у 8.00 часова износио је 447 центиметара, са тенденцијом благог пораста, док је водостај Саве у Шамцу 244 центиметара, такође са тенденцијом благог пораста.

У Добоју водостај Босне у 8.00 часова износио је 74 центиметра са тенденцијом опадања, док водостај ријеке Спрече у Петрову износи 276 центиметара са тенденцијом опадања.

Водостај Босне у Модричи је 60 центиметара са тенденцијом благог пораста, а у мјесним заједницама Скугрић, Толиса, Дуго Поље, Ботајица, Гаревац, Кладари, Чардак и Врањак на засијаним пољопривредним површинама задржала се мања количина подземних вода.

На подручју Теслића и Станара и даље се врши поправак оштећене инфраструктуре.

Водостај Укрине у Дервенти износи 117 центиметара са тенденцијом опадања, а у мјесној заједници Мишковци усљед већег водостаја Укрине дошло је до плављења мање површине пољопривредног земљишта, док је стање у општинама Вукосавље, Пелагићево и Доњи Жабар редовно.

На подручју Требиња и Сокоца стање је редовно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана