Модна ревија "Баш по мјери" 2. децембра у Бањалуци

Милош Васиљевић
Модна ревија "Баш по мјери" 2. децембра у Бањалуци

БАЊАЛУКА - На модној ревији “Баш по мјери”, шестој по реду, која ће бити одржана 2. децембра у Банском двору у Бањалуци, учествоваће представници готово свих савеза и удружења особа са инвалидитетом из Републике Српске и БиХ, а тема је импровизација, односно прилагођавање.

Организатор ревије, докторица Снежана Кутлешић Стевић, казала је за “Глас Српске” да је радује што су у могућности да уљепшају дан свим учесницима, а касније, што је још важније, да им олакшају свакодневицу.

- Све је спремно за ревију чији је почетак планиран у 19 часова. Учесници ће бити обучени у костиме Народног позоришта Републике Српске, то су хаљине и одијела из различитих представа. Оно што нас искрено радује јесте то што је ова ревија прешла у традицију. Послаћемо и јасну поруку, о разним животним импровизацијама и томе како се сви прилагођавамо, јер смо некад и сами глумци у нашим животима - рекла је Кутлешић Стевић.

Додала је да се свакодневно велики број особа са инвалидитетом прилагођава и импровизује своје животне путеве у складу са оним шта им друштво нуди.

Како каже, живот им је додијелио мало захтјевније улоге, али када им дамо прилику показаће нам да их могу одиграти.

- Због немогућности запослења, образовања, приступа и многих других неријешених системских питања пристају на импровизације и путеве којима морају, а не онима којима желе да иду. Они ће закорачити на црвени тепих и испред свих се поносно прошетати, како то раде свих ових година - поручила је Кутлешић Стевић.

Према њеним ријечима, ове године ревију организују у сарадњи са Народним позориштем које је на челу са директорицом Дијаном Грбић отворило своја врата и подржало ревију са великим поштовањем и љубављу.

- Костимографкиња Ивана Ристић је заједно са сарадницима пажљиво бирала костиме за 18 женских и 12 мушких модела - казала је Кутлешић Стевић.

Нагласила је да свако од нас може нешто урадити за особе са инвалидитетом.

 - Ми смо се одлучили за модну ревију, али и да подигнемо свијест људи да дају свој допринос, а оно за шта се боримо јесте запослење особа са инвалидитетом - рекла је Кутлешић Стевић.

Пуну подршку овој јединственој манифестацији годинама даје и Биљана Недић, која је за “Глас Српске” нагласила да је тај датум посебан и посвећен особама са инвалидитетом.

- То није само модна ревија гдје се прошета по писти, него се трудимо да провучемо одређене теме које се тичу проблема које имају особе са инвалидитетом, јер наш живот се и своди на импровизацију - рекла је Недићева.

Волонтери

У пратећем дијелу програма модне ревије публика ће уживати уз ансамбл “Флутете”.

- Као и претходних година ревију организујемо на волонтерској основи у виду личног ангажмана, даривања робе или услуга при самој реализацији ревије. У организацији ревије је више од 50 људи који волонтерски дају своје доприносе - рекла је Снежана Кутлешић Стевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана