Мљекарима Удружења "Благо Романије" стижу подстицаји

Срна
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења произвођача млијека "Благо Романије" Саша Каповић рекао је да за 166 соколачких мљекара овог удружења стиже обећана помоћ из Компензационог фонда Републике Српске.

- Прије два дана добили смо информацију да је 7.430.000 КМ одобрено за помоћ нашој бранши, која ће стићи када нам је најпотребнија и када има највише посла на имањима и око сакупљања сијена и сјенаже - изјавио је Каповић Срни.

Каповић је захвалио Влади Републике Српске за подршку мљекарском сектору, јер је најављено да ће из Компензационог фонда у овој години бити исплаћено 15 умјесто досадашњих 12 премија за млијеко, а нада се да ће то бити у јуну, јулу и августу.

Он је напоменуо да за сада не зна према којим критеријима ће бити исплаћено, али је увјерен да ће то ублажити тешкоће настале након раста цијена сточне хране, горива и свега што је потребно за овај вид производње.

Каповић је подсјетио да су прије десет дана дозначена и средства буџета Града Источно Сарајево и да је почела исплата општинске премије.

Из буџета града је посредством Аграрног фонда Источно Сарајево дозначено 25.000 КМ Ветеринарској станици Соколац за "млијечне картоне" за 988 грла у мужи и 118 приплодних јуница у власништву чланова Удружења, чиме су покривени битни трошкови за мљекаре.

Каповић очекује да ће у јуну бити уплаћен и други дио од планираних 50.000 за помоћ мљекарима како је и договорено на састанку са градоначелником Љубишом Ћосићем, да не би ишла, као раније, само појединцима.

Он је навео да су представници Удружења покуцали на сва врата и да сада мљекари "Блага Романије" коначно могу да одахну јер је прије два дана почела и уплата премије за млијеко из буџета општине Соколац од десет фенинга по литру за произвођаче који у једном мјесецу испоруче мљекарама више од 100 литара млијека.

Каповић је нагласио да је билећка мљекара "Пађени" прије мјесец дана повећала цијене млијека од једног до пет фенинга у зависности од литраже, односно количине предатог млијека.

Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина "Благо Романије" основано је на Сокоцу у фебруару ове године и окупља 166 произвођача који сада имају 988 грла у мужи и 118 приплодних јуница и као важан фактор у привреди очекују подршку шире заједнице.

Са подручја Сокоца у 2021. испоручено је мљекарама укупно 3.264.159 литара сировог млијека, што је 111.430 више него у 2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана