Млијеко и сир одолијевају кризи

Данијела Бајић
Млијеко и сир одолијевају кризи

БАЊАЛУКА - Упркос поремећајима на тржишту, високим цијенама и бројним проблемима који оптерећују пољопривреднике, мљекари у Српској задовољно трљају руке истичући да потражња за млијеком и млијечним производима расте, што им даје вјетар у леђа да наставе да шире своју производњу.

Предсједник Удружења мљекара Републике Српске Милорад Арсенић истакао је за “Глас Српске” да је фарме у овом турбулентном времену спасила већа подршка ресорног министарства, мађарске владе па и фондова Европске уније, захваљујући чему су фармери могли више да улажу у мљекарски сектор.

- Ситуација у овом сектору је стабилна, а све захваљујући залагањима фармера, који су дизали кредите да унаприједе своју производњу. И она је сада у благом узлету. У протеклом периоду је доста инвестирано и резултати сада полако постају видљиви - казао је Арсенић.

Додао је да једину бригу задаје храна за стоку, јер је због временских непогода ове године десеткован, између осталог, род кукуруза.

- Сада је приоритет свих фармера да прикупе сточне хране што је више могуће, да не би имали проблема у зимском периоду и дошли у ситуацију да смањују сточни фонд - казао је Арсенић.

Обимом посла ове године задовољна је и билећка мљекара “Пађени”, а директор ове фирме Ненад Вукоје каже да је до раста производње млијека и млијечних производа дошло због повећаног броја купаца.

- Кад је у питању откуп млијека, ове године је забиљежен раст за десет одсто у односу на прошлу годину, што не значи да ће тако бити и у наредном периоду. Кад је у питању продаја, за непуних осам мјесеци забиљежен је отприлике исти тренд раста. Очекујем да ће ова година бити изузетно добра - рекао је Вукоје.

Додао је да криза у Европи није погодила мљекару “Пађени”, која своје производе, поред Хрватске, Србије и Црне Горе извози и у скандинавске земље.

- То је само доказ колико улажемо у нашу производњу. Такође, идуће године планирамо да избацимо нови производ. За сада нећемо откривати о чему се ради, јер још посла имамо у вези са припремом - казао је Вукоје.

Више посла ове године у односу на лани има и бијељинска мљекара “Дуле”, чији власник Душко Цвјетиновић каже да се и даље базира само на домаће тржиште.

- Извоз нам за сада није ни у плану. Циљ нам је да приволимо што више купаца на нашем тржишту. У понуди тренутно имамо краткотрајно млијеко, јогурт, више врста сира, павлаку и сурутку - казао је Цвјетиновић и додао да цијене својих производа за сада не планирају да мијењају.

Исплаћене премије

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске исплатило је јуче 2,97 милиона марака за премију за млијеко за јун.

Премија је исплаћена за 2.631 корисника посредством Агенције за аграрна плаћања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана