Млади због незнања ризикују живот

Анита Јанковић Речевић
Млади због незнања ризикују живот

БАЊАЛУКА - Полно преносиве болести узимају све више маха у свијету, али и у БиХ, што је у знатној мјери посљедица ризичног понашања младића и дјевојака који паушалне информације о сексуалности махом добијају на интернету, а проблем се према ријечима стручњака може ријешити увођењем предмета о сексуалном образовању у основне и средње школе.

Упркос чињеници да адекватно сексуално образовање штити младе, али и друштво у цјелини јер гарантује здраву популацију, дјеца у образовним установама у БиХ о наведеним темама уче мало или нимало.

Да млади нису адекватно упознати о значају репродуктивног здравља, контрацепцији и ризичним инфекцијама показало је истраживање које је спровела лабораторија друштвених иновација “Проедука” и бањалучки психолог Срђан Пухало.

Анкетирање у којем је учествовало 1.072 младих од 15 до 30 година показало је да младићи и дјевојке у просјеку први сексуални однос имају са 18,5 година, а тек трећина испитаника је казала да користи контрацепцију.

Истраживање је показало да је сваки четврти испитаник имао необавезан секс те да је физички покушај остваривања односа против њихове воље искусило чак 15,8 младих, док је 6,3 испитаника навело да су други од њих тражили сексуалне услуге за помоћ у вези са школским, факултетским или радним обавезама.

Просјечна оцјена током процјене знања младих о полно преносивим болестима и контрацепцији износи свега 5,8 од могућих десет, а свега половина испитаних знало је да хормонска контрацепција не штити од полних болести. Информације о сексуалности путем интернет портала прикупља више од 64,5 одсто млади, а свега 8,89 одсто њих о томе разговара са родитељима. Нешто више од 11 одсто анкетираних казало је да одређена сазнања добија током наставе у школи.

Пухало сматра да су подаци добијени истраживањем поражавајући.

- Из таквог понашања се намећу бројне опасности. Интернет није релевантан извор и на друштву је да нађе начин и пружи им знање које је адекватно и примјерено њиховим годинама што би требало да се уради увођењем предмета у школе - рекао је Пухало и додао да би се кроз квалитетну едукацију смањио број обољелих, као и малољетничких трудноћа.

С тим је сагласан и специјалиста гинекологије и акушерства Милован Милић, наводећи да је сифилис данас на првом мјесту када је ријеч о сексуално преносивим болестима у свијету што је раније била ријеткост.

- На другом мјесту је ХИВ, потом хепатитис Б и Ц те кламидијска инфекција и све оне узимају огромног маха, а највећи проблем јесте то што углавном немају симптоме и откривају се случајно. Млади морају знати како да се заштите. Један кондом који данас није скуп спречава много тога, док је на примјер лијечење сифилиса изузетно скупо нарочито када се са заражене труднице пренесе на плод - навео је Милић.

ХПВ вакцина

Милован Милић каже да се вакцина против  хуманог папилома вируса у свијету користи 30 година, али да су грађани Српске и даље скептични према тој врсти имунизације.

- Нема дана да ме неко не позове и пита за мишљење да ли да вакцинише своју дјецу. У Аустралији, захваљујући вакцини, уопште нема карцинома грлића материце. И упркос таквим чињеницама код нас је постотак вакцинисаних дјевојчица и дјечака занемарив - додао је Милић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана