Млади западног Балкана вјерују у визију ЕУ

Срна
Млади западног Балкана вјерују у визију ЕУ

САРАЈЕВО - Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/ Мајлинда Брегу истакла је да је визија коју млади имају о ЕУ и Европи она која омогућава слободу путовања, рада и школовања и економског напретка, те додала да су то вриједности које су садржане и у Уговору о ЕУ.

Према њеним ријечима, западни Балкан пун је младих жена и мушкараца са идејама, бистрих, талентованих, који говоре неколико језика, храбрих и самоувјерених, врхунских у спорту и умјетности.

Истичући да млади западног Балкана нису сиромашни рођаци Европљана, Брегу је рекла да треба хитно размотрити, обновити, и поново створити стварност с којом би они жељели да се носе, саопштено је из РЦЦ-а.

Она је подсјетила да 70 одсто грађана западног Балкана у доби између 18 и 24 године вјерује да би чланство у ЕУ било добро за њихове економије, што је много више у односу на остале старосне групе.

Према њеним ријечима, Балкан је искусио Европу и Европљане у најбољим и најгорим временима, али ових дана недостаје веза између енергије из процеса европске интеграције западног Балкана и постојећих очекивања.

Брегу је изразила увјерење да је идеја разборитих политичара и активиста из које је рођена ЕУ, неопходна за помирење сукобљених земаља, успостављање сарадње и стабилности без потпиривања ватре и подстицања неслоге међу сусједним земљама, као и умјетност живљења са другима, најбољи позив који треба истрајно његовати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана