Млади сусретом на мосту обиљежили Дан српског јединства

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК- Сусретом младих Зворника и Малог Зворника на Мосту краља Александра Првог Карађорђевића, који преко Дрине повезује Републику Српску и Србију, ове двије локалне заједнице обиљежиле су 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Савјетник градоначелника Зворника за младе Вељо Тијанић рекао је новинарима да су млади и сви грађани Зворника задовољни што се и ове обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе управо на мосту Краља Александра првог Карађорђевића који спаја један народ из двије државе - Републику Српску и Србију.

"На овом мосту, заједно са младима и грађанима Малог Зворника, сјећамо се свих који су уградили своје животе у темеље српске историје", рекао је Тијанић и нагласио да овакав начин обиљежавања Дана јединства, слободе и националне заставе прераста у традицију.

Представник младих Малог Зворника и одборник у Скупштини ове локалне заједнице Алаксандар Андрић рекао је да Дрина није граница, те да је она само у неком политичко-правном смислу и географским картама линија, док је у пракси овдје само прелијепа ријека.

Истичући да границу на Дрини неки желе да подебљају и да на силу раздвоје исти народ, Андрић је нагласио да је у срцима српског народа ова линија избрисана и да му то нико не може ускратити.

Андрић и Тијанић су честитали свим Србима данашњи празник уз поруку да буду поносни на оно што јесу, јер за то имају много разлога.

У оквиру обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе млади су посјетили подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику, гдје је одржан час историје о сталној борби за слободу српског народа.

У подземног граду Карађорђевића налазе се сала за сједнице, краљева канцеларија и оригинални предмети из периода од 1934. до 1941. године, као што су писаће машине, телефони, освјетљење, униформе, војне карте.

Према пројектној документацији, подземни град Карађорђевића има 75 просторија за краља, Владу, врховну команду, дворане, салу за одржавање сједница Владе Краљевине Југославије, те цркву, краљевски бунар и чесме, као и друге садржаје.

У подземном граду, чији простор износи око 5.000 метара квадратних, налазиле су се и просторије за смјештај војске, коњушнице, библиотека, кантина и друге, те други намјенски простори из тог времена.

 

Подземни град Карађорђевића грађен је намјенски да у случају рата буде склониште и командно мјесто краља Александра Карађорђевића.

 

Подземни град је грађен од 1931. година па до убиства краља Александра Првог Карађорђевића у Марсеју, 1934. године.

 

У њему краљ Александар никад није боравио, али јесте његов син Петар Други Карађорђевић од 9. до 12. априла 1941. године, када је одржано и неколико сједница Владе Краљевине Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана