Младен Стевановић, атлетичар са неуморном страшћу

Срна/Јелена Танацковић
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА - Угљевичанин Младен Стевановић рангиран је као 21. ултрамаратонац у свијету, а у свом Угљевику води “Школицу спорта” и малишанима преноси љубав према спорту.

Младен је у Мађарској и Хрватској завршио “Ајронмен” триатлон - 3,8 километара пливања, 180 километара вожње бициклом и 42,2 километра трчања,

Стевановић се трчањем бави већ 16 година и за њега је то животна страст.

“Трчање ме чини срећним, здравим и својим. То је дио мене и мог живота, нешто што убрајам у своју свакодневицу, рутину без које не могу да замислим дан”, каже Стевановић за Срну.

ТРЧАЊЕ ГА МОТИВИШЕ И ОСЛОБАЂА

За Младена је трчање више од физичке активности - то је медитација, мир и хир који га мотивише и ослобађа.

“Једноставно - волим. Трчање ми доноси осјећај слободе и испуњености. Мотивацију проналазим у сваком новом дану, успонима и падовима, лијепом времену и добром друштву. Трчање је мој мир, а кроз њега и мотивишем људе око себе”, рекао је Стевановић.

ЛИЧНИ РЕКОРДИ

Говорећи о резултатским успјесима, Стевановић оцјењује да је прошла година за њега била најуспјешнија.

“Резултат остварен на ултрамаратону у Крању позицирао ме на 21. мјесто у свијету за 2023. годину. На тој трци се све уклопило, временски услови, али и осјећај и форма. Поносан сам на резултат јер сам за шест часова претрчао 85,6 километара”, каже Стевановић.

Он објашњава да има и других трка које ће му остати у сјећању.

“Међу њима је и Свјетско првенство у трчању на 100 километара, које сам истрчао за седам часова и 22 минуте, маратон у Скопљу за два часа и 34 минуте, те ултрамаратон у Крању од 85,6 километара”, каже он.

Стевановић објашњава да је “Ајронмен” друга димензија спорта.

“Након завршеног првог жАјронменаж осјећао сам се испуњено јер сам помакао своје границе - психичке и физичке. Организација је била савршена, атмосфера позитивна. жАјронменж ми је дефинитивно остао у сјећању као један од највећих изазова које сам успјешно савладао”, каже Младен и додаје да је било потребно много одрицања и тренирања да би уопште доспио на овакву трку.

СА СКУПЉОМ ОПРЕМОМ СЕ НЕ ПОСТАЈЕ БОЉИ ТРКАЧ

Младен каже да промијени и до четири пара патика годишње.

“Само трчање не изискује велике трошкове. Све што треба су удобна спортска ођећа, добре патике за трчање и ентузијазам. Наравно, на опрему попут најновијег модела патика, дизајнерских спортских сунчаних наочара или спортског сата - можеш да потрошиш богатство, али и не мораш. Због скупе спортске опреме нећеш постати бољи тркач”, наглашава Младен.

КРОЗ МЛАДЕНОВУ “ШКОЛИЦУ СПОРТА” ДО САДА ПРОШЛО 800 ПОЛАЗНИКА

Након завршеног факултета Стевановић се вратио у Угљевик и основао “Школицу спорта”, постављајући себи, али и ђеци изазов.

Стевановић поносно истиче да је кроз “Школицу” за 12 година прошло око 800 полазника.

“На властитом искуству потврдио сам чињеницу стечену формалним образовањем, а то је да ђеци физичка активност представља радост и изазов, гђе брзо усвајају нове и различите моторичке садржаје. жШколицаж је замисао да малишани кроз игру и забаву упознају свијет спорта”, каже Младен.

Говорећи о “Школици спорта”, Младен истиче да је примарни циљ квалитетно дружење и упознавање кроз игру, тренинге и радионице.

“жШколица спортаж је начин да инспиришем младе да се покрену. Не да се такмиче, не да обарају рекорде, не да путују, не да дају 100 одсто својих могућности на тренинзима, већ да упознају новог себе”, поручује Младен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана