Младен Милић, директор Фонда ПИО РС: Најбољи резултати пословања од оснивања

Анита Јанковић-Речевић
Младен Милић, директор Фонда ПИО РС: Најбољи резултати пословања од оснивања

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС је у потпуности ликвидан, нема кредитних задужења и уредно измирује све обавезе, а што се тиче пословних резултата, 2019. је најбоља година од оснивања.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” директор Фонда ПИО РС Младен Милић, наводећи да су сви бројеви позитивни. 

- Резултати рада у 2019. показују да смо најбољи у посљедњих 27 година, колико фонд и постоји. Настављен је тренд раста односа броја осигураника и корисника права на 1,2:1 и то је најбољи однос у посљедњих шест година. Исплаћено је свих 12 пензија за све кориснике права, а трошкови рада административне службе економичним пословањем су сведени на свега 1,5 одсто, а законом су дозвољени до три одсто - истакао је Милић. 

ГЛАС: Колико новца је лани наплаћено на основу доприноса?
МИЛИЋ: Око 889,5 милиона КМ, што је за 3,3 одсто више у односу на 2018. и чини 80,7 одсто потребних средстава за исплату од укупно 1,1 милијарду КМ, колико је исплаћено за 12 пензија у 2019. години. Недостајућа средства од 212,7 милиона КМ обезбијеђена су из буџета Републике. Према подацима Пореске управе, 31. децембра 2019. евидентирано је 44.000 уплатилаца доприноса и 319.000 осигураника. 

ГЛАС: Каква је ситуација у структури корисника права на старосну пензију?
МИЛИЋ: И ту биљежимо тренд раста. Протекла година завршена је са 57,78 одсто старосних пензија, породичне чине 27,96 одсто, инвалидске 14,17 одсто  и остала права 0,10 одсто, што су најбољи проценти у историји постојања фонда. Оцјена задовољства корисника нашим услугама достигла је 4,87 од могућих пет, што је највећа оцјена у посљедњих десет година откада се мјери. Морам истаћи и да је настављен тренд смањења броја захтјева за остваривање права и поновно одређивање пензије, а током прошле године спровели смо и 86.300 управних поступака. Поносни смо на трећи узастопни позитивни извјештај Главне службе за ревизију РС.  

ГЛАС: Колика су потраживање по основу неплаћених доприноса?
МИЛИЋ: На крају 2019. потраживања по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање износе 485 милиона КМ, уз одређену резерву да још нису прокњижена сва задужења. Та средства би била довољна за исплату око пет пензија. Ипак, потраживања су мања у односу на крај 2018. 

ГЛАС: У којим дјелатностима послују највећи дужници и колико дугују?
МИЛИЋ: Највећа потраживања по основу неплаћених доприноса имају здравствене установе, око 137 милиона КМ, слиједе оне из приватног сектора, друштва са ограниченом одговорношћу са 123 милиона КМ, самостални предузетници са 89 милиона КМ итд. 

ГЛАС: Постоје ли рјешења која би могла повећати уплату доприноса?
МИЛИЋ: Надлежност над контролом обрачуна и уплате доприноса има Пореска управа, која у посљедње вријеме чини одређене напоре, што је и видљиво кроз наплату дијела неплаћених доприноса из ранијег периода. Фонд је прије четири године предлагао да се уведу платни разреди према степену образовања на које је уплатилац доприноса обавезан обрачунати и извршити уплату доприноса, али није било довољно разумијевања, нарочито од стране послодаваца. 

ГЛАС: Да ли је број пензионера порастао у прошлој години?
МИЛИЋ: У односу на крај 2018. биљежимо 3.527 корисника права више, што представља раст од 1,33 одсто. Раст броја пензионера је неминован и незаустављив процес, не само код нас, него и у свијету
 

Раст пензија

ГЛАС: Идућег мјесеца пензионери би требало да приме веће пензије? 
МИЛИЋ: Да, већ приликом исплате јануарске пензије доћи ће до повећања пензија за свих 267.000 корисника права у земљи и иностранству. То је законска обавеза и редовно годишње усклађивање пензија. Очекујем да ће се пензије повећати за око три одсто и то ће бити највећи проценат редовног годишњег усклађивања од увођења у закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана