Младен Милић, директор Фонда ПИО Републике Српске: У Фонду нема незамјењивих

Драгана Орловић
Младен Милић, директор Фонда ПИО Републике Српске: У Фонду нема незамјењивих

Нико није незамјењив, а реализација усвјених планова трајна је обавеза свих запослених у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске. Колегијум директора Фонда ПИО прати и анализира остварење планова и циљева те сходно потребама доноси пословне одлуке.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Фонда ПИО Младен Милић, који је подсјетио да је филијала у Бијељини лани из одређених персоналних разлога и недовољно доброг руковођења остварила резултате, којима ни он, као директор, није био задовољан.

 - Одмах по најави да ће неодговорни појединци бити санкционисани, услиједило је “буђење” руководства бијељинске филијале и резултати су у идућа три мјесеца достигли план. Бивши руководилац филијале Бијељина је крајем прошлог мјесеца испунио услове за старосну пензију, тако да сада имамо младог руководиоца који је унио додатну свјежину и посветио значајну пажњу тимском раду и међуљудским односима, који су уз стручност и знање кључни предуслов за успјешан рад - рекао је Милић.

ГЛАС: Шта доносе измјене Закона о ПИО, према којима ће право на породичну пензију имати чланови породице умрлог осигураника који је на дан смрти испуњавао услове за инвалидску или старосну пензију?

МИЛИЋ: Овом измјеном исправља се једна нелогичност која је, нажалост, неколико десетина породица оставила без права на породичну пензију иза преминулог. Позивам све подносиоце чији су захтјеви за породичну пензију одбијени, да по ступању на снагу измјена и допуна закона, поново поднесу те захтјеве да би остварили своја права.

ГЛАС: Фонд је у протеклих шест мјесеци забиљежио рекордан приход од доприноса. Очекујете ли да ће тај тренд раста бити настављен?

МИЛИЋ: Мјере које је Влада РС доносила у претходном периоду су показале оправданост кроз више параметара, а између осталог и по расту прихода по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. У овој години биљежимо рекордан приход по основу доприноса од 484 милиона КМ, што је за 47,7 милиона или 10,9 одсто више у односу на исти период прошле године. Не видим ниједан разлог, изузев погоршања ситуације када је ријеч о ковиду, да до краја године може зауставити овај позитиван тренд раста.

ГЛАС: Фонд ПИО РС изгубио је у протеклих деценију и по чак 1,33 милијарде КМ за исплате пензија у ФБиХ. Како ријешити тај проблем?

МИЛИЋ: Ова правна борба Фонда траје од 2005. године и до сада је на сцени невиђена опструкција од стране неодговорних појединаца и цијелих вијећа у правосуђу ФБиХ и БиХ који се оглашавају ненадлежним или једноставно оглушују о наше поднеске и тужбе. Већ десет година говорим и апсолутно стојим иза својих ставова да је питање чисто политичко и да Влада ФБиХ једноставно не жели и неће да спроведе пресуде чак и Европског суда за људска права. Нажалост на сцени је невиђена дискриминација, која иде чак дотле да се у закону условљава преузимање на исплату са повратком и трајним живљењем на подручју ФБиХ. Такво законско рјешење је незамисливо било гдје у свијету, осим у ФБиХ, гдје је нажалост у примјени. Фонд и Република Српска су преузели 1992. године на исплату 59.000 пензионера који су своје право остварили на територији данашње ФБиХ, у моменту подношења тужбе било их је у животу 38.000, а данас их је испод десет хиљада и сваким даном све их је мање. Очигледно је циљ ФБиХ да природа учини своје и да преостали корисници премину.

Јубилеј

ГЛАС: Фонд ПИО идуће године обиљежава 30 година постојања. Који су приоритети у даљем раду?

МИЛИЋ: Наши приоритети су стално ажурирање база података, смањење броја неријешених захтјева, побољшање структуре корисника права, старосне и квалификационе структуре запослених. У претходних десет година, колико сам на челу овог фонда, резултати нису изостајали, а неће ни убудуће, захваљујући добро организованом тимском раду свих запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана