Мјештани Хан Кола од 1. јула остају без јавног превоза, тражи се рјешење

ГС
Мјештани Хан Кола од 1. јула остају без јавног превоза, тражи се рјешење

Превозник који је саобраћао на линији према Хан Колима „Алдемо турс“ од 1. јула неће више возити, због чега мјештани овог приградског насеља страхују да више неће бити повезани са градом.

Ову информацију за портал Бањалука.нет потврдио је и директор „Алдемо турса“ Момир Вујасин који истиче да је стање неиздрживо због чега је био принуђен да прекине превоз према овом насељу.

– Уговор са Градом је потписан 2020. године. Према том уговору предвиђена су три коридора линија, а та припада „Павловић турсу“ и ми смо били кооперанти, односно возили смо баш до тог насеља – објашњава Вујасин.

Он додаје да је уговором предвиђено да се уради студија изводљивости за сваку од линија, али да то до данас није урађено.

– Ми саобраћамо по оним условима који су договорени 2020. године. Од тада се много тога промјенило, од короне до Украјине. Ово је потпуно неисплативо и били смо принуђени на овај корак – каже Вујасин.

“Јавни превоз ће стати”

Директор „Павловић турса“ Горан Старчевић каже за Бањалука.нет да је превозник “Алдемо турс” поднио захтјев за раскид уговора, а да се они сада покушавају организовати.

– Ми морамо наћи друго рјешење, организовати аутобусе. Али, ако ћемо гледати реално, морамо бити свјесни да ћемо и ми тешко пронаћи рјешење, ако то није успио досадашњи превозник – каже Старчевић.

Он додаје да је стање неиздрживо и да не жели да се уплиће у политичка препуцавања, али да још једном апелује на надлежне да нешто учине. Говорећи о поменутој студији изводљивости, Старчевић каже да би она показала многе ствари.

– Ево конкретно ова линија… Она има пет зона. На четвртој и петој зони нема мјесечних карата и у суштини до тих зона се вози чисто због договора, а често нема уопште путника. То је постало неиздрживо. Цијене горива су 3,5 КМ, а ићи ће на четири КМ. Морамо повећати плате радницима, скочили су и сви други трошкови, а ми возимо по истим условима из 2020. године – каже Старчевић.

Он додаје да ситуација постаје алармантна  и да ће, ако се овако настави, јавни превоз стати.

– То није никаква пријетња, то је просто реално стање на терену – каже Старчевић.

Мјештани у страху

Мјештани Хан Кола обратили су се нашем порталу, јер су у страху да ће остати без јавног превоза који им је, често, једина веза са градом.

– Покушали смо ступити у контакт са превозником, са локалним властима, али безуспијешно. Ми грађани Хан кола смо јако забринути и морамо да долазимо на посао, у школу и доктору, а од 1. јула не знамо како – казали су они.

Град тражи рјешење

Из Градске управе за Бањалука.нет потврдили су да су обавјештени о новонасталој ситуацији и да ће разговарати са превозником.

– Упознати смо са проблемом и у наредним данима ћемо обавити разговоре са превозником. Сви настојимо да пронађемо најбоље рјешење, које ће одговарати, прије свега грађанима, али и превозницима који обављају ове услуге – поручили су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана