Мјештани Берковића и Љубиња сабирају штету, помоћ стиже са свих страна

Милијана Латиновић
Foto: Бранко Иванишевић

ЉУБИЊЕ, БЕРКОВИЋИ - Страх и зебња оковали су срца мјештана у Берковићима, Љубињу и широм Херцеговине јер на том подручју тло подрхтава и дан и ноћ, а они сабирају штету на својим објектима уздајући се у помоћ коју најављују како са републичког нивоа, тако и из сусједних општина и градова.

Земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру погодио је у петак Херцеговину, а осјетио се широм БиХ, региона, Словеније и Италије.

Мјештанка Берковића Нада Милошевић испричала је за "Глас Српске" да ни сама није била свјесна шта се догађа када је све око ње почело да се тресе.

- Било је стравично. Све се рушило по кући, стакло, малтер... Нестало је струје. Пузећи сам изашла из куће. Комшије су већ биле напољу - испричала је Нада која од петка увече борави код комшија јер кућа у којој је становала након што је избјегла из Стоца, није безбједна. И минут, два прије нашег разговора, додала је, тло се тресло, слабијим интензитетом, али довољно јако да пробуди немир у човјеку.

У овој локалној заједници, према посљедњим процјенама, оштећено је око 120 објеката. Начелник Берковића Ненад Абрамовић рекао је "Гласу" да се ситуација мијења из часа у час.

- Земљотрес који се догодио на Васкрс иако нешто слабијег интензитета додатно је уништио претходно начете објекте. Сабирамо штету и тражимо алтернативни смјештај за породице које су морале иселити из кућа. Да несрећа буде већа, то су избјегличке породице - рекао је Абрамовић, додајући да се већ може рећи да се штета мјери стотинама хиљада марака.

Први човјек Берковића истакао је да су га одмах након земљотреса позвали и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић казавши да ова општина може да рачуна на помоћ, која  стиже и из Источног Сарајева.

С обзиром на стално подрхтавање тла, од сутра ће и основци и средњошколци у Берковићима лекције савладавати онлајн, а до краја седмице неће радити ни вртић. На онлајн наставу ће и ђаци у Љубињу, а  ту локалну заједницу данас је обишао премијер Радован Вишковић. Он је најавио да сутра у ту општину стиже стручни тим из Републичке дирекције за обнову и градњу да процјени штету насталу од земљотреса.

- Помоћи ћемо свима у складу са могућностима - рекао је Вишковић и додао да ће, уколико се процијени да зграда општине није за употребу, Влада за ове намјене у употребу ставити локални хотел који је у њеном власништву.

Вишковић је рекао да је, према процјени, Љубиње претрпјело већу штету од земљотреса у односу на остале локалне заједнице, али и да ниједна неће бити занемарена.

Начелник Љубиња Стево Драпић рекао је да је подршка републичких институција најважнија, те подсјетио и на обећање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће Љубиње добити 500.000 КМ.

Штету сабирају и Билећани, а због оштећења на кућама у појединим селима неке породице су отишле код родбине и пријатеља.

Столац

Градоначелник Стоца Стјепан Бошковић прогласио је стање природне несреће, након неколико земљотреса који су погодили Херцеговину у којим је погинула Елмира Сефо из ове општине. Из Оперетивног центра Цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона саопштено је да је на подручју Стоца до сада 90 грађана пријавило материјалну штету на стамбеним објектима- становима и породичним кућама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана