Мјеста на медицини планула за три сата

Анита Јанковић Речевић
Мјеста на медицини планула за три сата

БАЊАЛУКА - Први дан уписа у средње четворогодишње школе, који је јуче почео широм Српске, обиљежиле су велике гужве, а мјеста на медицини попуњена су за свега неколико сати, док су велико интересовање одликаши показали и за економску струку и гимназију.

Иако свршени основци са 60 и више бодова и данас могу предати документа, већина њих, у страху да их неко не предухитри, похрлила је јуче да се упише на школовање за жељено занимање.

Једна од оних који су пожурили је и вуковац М. Ј. из Бањалуке, која је видно узбуђена за "Глас Српске" испричала да је одабрала медицину због племенитости занимања, али и велике могућности запослења.

- Двоумила сам се између гимназије и средње медицинске школе јер желим да будем љекар. То је моја жеља још из дјетињства. Сматрам да је то диван позив и моја мисија ће бити да помажем људима у невољи. Увјерена сам да ћу по завршетку студија сигурно добити посао, што је био још један мотив да изаберем медицинску струку - рекла је ова будућа средњошколка.

Да се трендови и жеље свршених основаца не мијењају, потврдио је и директор Медицинске школе Бањалука Мирко Јовић који је истакао да су већ до 11 часова испунили план уписа.

- Папире је предало 230 ученика, колико и имамо мјеста. Очекујемо да и данас дође одређени број ђака и то ће бити то. Интересовање је традиционално велико, а разлог је одлична основа за факултет, али дјеца врло брзо могу добити посао у здравственим установама ако не желе да наставе образовање - навео је Јовић.

Гужва је била и у ходницима Средњошколског центра у Приједору.

- Тачан број пријављених не знам, колеге сумирају резултате, али смо веома задовољни одзивом када је у питању струка здравства, гдје ћемо уписати три одјељења. Тренд интересовања не јењава, што нас посебно радује. Задовољни смо и интересовањем ђака за струку геодезије и грађевинарства иако није као за медицину - рекла је в.д. директора Средњошколског центра Приједор Бојана Вученовић.

И директорица Економске школе у Добоју Тијана Васиљевић Стокић каже за "Глас" да је задовољна исказаним интересовањем ђака.

- Документа је предало 55 ученика, што је пола од приједлога плана уписа. У наредним данима видјећемо шта нас чека, али ако се по јутру дан познаје, биће одлично - навела је Васиљевић Стокић.  

Директорица бањалучке Гимназије Вита Малешевић каже да у њиховој школи одавно није забиљежена гужва као јуче.

- По броју предатих докумената мислим да смо попунили уписну квоту. Међутим, не значи да сва та дјеца која су се пријавила испуњавају услове. Разлог оволике навале је што су, увјерена сам, родитељи и ђаци схватили да гимназија нуди најбоље образовање и подлогу за факултет - казала је Малешевићева.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да у школској 2023/2024. години мјеста има за 10.089 ученика те да се упис обавља у два уписна рока, јунском који ће трајати до 30. јуна, и јулском који је планиран од 3. до 14. јула.

Навели су да је упис највећег број ученика предвиђен за струке машинство и обрада метала, 16 одсто њих, затим економија, право и трговина 15 одсто ученика, електротехника 14 одсто, те за здравство десет одсто. У гимназије је предвиђен упис такође 16 одсто ђака.

Факултети

И на факултетима два јавна универзитета у Српској јуче је почело пријављивање кандидата на први циклус студија у академској 2023/2024. години и трајаће до петка. Универзитет у Источном Сарајеву планира да упише 1.847 бруцоша, од чега 1.212 на буџет, 244 самофинансирајућа, 252 страна држављанина и 139 ванредних. Када је у питању Универзитет у Бањалуци, мјеста има за 2.770 студената, од чега њих 1.936 може бити уписано на буџет, 402 на самофинансирање, те 351 страни и 81 ванредни студент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана