Митровић: Одјељење за дискриминацију бавиће се случајем уџбеника историје у којем се Срби називају агресорима

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО- Одјељење за дискриминацију Омбудсмана БиХ бавиће се потезом Министарства образовања и науке Тузланског кантона које је промовисало додатак уџбенику историје за девети разред основне школе а у којем, између осталог, пише да су "Срби агресори на БиХ" што је класична варијанта која се третира као говор мржње, рекао је данас Срни омбудсман за људска права Љубинко Митровић.

"Није вријеме да се на ову тему разговара и ова питања отварају. То треба оставити за нека друга времена и размишљати о ширем капацитету и концепту креирања, односно дефинисања какав је то рат био, шта се дешавало, а не овако како је то написано", истакао је он.

Указујући да поимање сукоба рата који се десио на овим просторима треба оставити историчарима, Митровић је оцијенио да је крајње непримјерено говор мржње стављати у уџбенике.

"Након таквих потеза потпуно је разумљиво поставити питање шта ће урадити друга страна, односно шта ће Срби са својим уџбеницима, Хрвати са својим? Онда ћемо имати три врсте уџбеника, три историје", навео је омбудсман.

Митровић је нагласио да је став ове институције да дефинитивно није вријеме и да то не може да се налази у школским уџбеницима и литератури из које уче дјеца, посебно у основној школи.

"У великом броју проблема које у овом тренутку имамо на просторима БиХ невјероватно је да се појави оваква информација и да и о овоме неко мора да расправља. Као омбудсман за људска права могу рећи да сам непријатно изненађен овом причом и садржајем тог уџбеника", рекао је он.

Митровић је подсјетио да је институција омбудсмана имала сличне жалбе које су се односиле на говор мржње и оно што се дешавало у прошлом рату.

Он је рекао да постоје механизми којима се може забранити говор мржње.

"Постоје механизми и сад је ствар истражних органа да покрену истражне поступке", рекао је Митровић.

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона промовисан је додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су "Срби агресори на БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана