Митровић: Максимално смо посвећени очувању Српске

Г.С.
Митровић: Максимално смо посвећени очувању Српске

Све активности Руског Императорског православног палестинског друштва - ИППО, одјељење у Републици Српској, као и предходних година, биће усмјерене на очување националног идентитета српског народа и православне вјере, рекао је предсједник овог одјељења свештеник Миладин Митровић.

- Притисци међународне заједнице са којима се данас сусрећемо обавезују нас да будемо максимално посвећени очувању Републике Српске, њеног територијалног интегритета и права на опстанак нашег народа - рекао је Митровић на годишњој скупштини ИППО, која је одржана у манастиру Осовица код Српца.

Он је навео да је главно опредјељење друштва усмјерено на стратешко партнерство са Руском Федерацијом и сарадњу у свим областима друштвено-политичког и духовно-културног живота два братска народа, саопштено је из ове организације.

На скупштини је посебно наглашена позитивна сарадња овога друштва са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, које на челу са министром Душком Милуновићем даје велики допринос да се кроз различите активности очува култура сјећања на учешће руских добровољаца у одбрамбено-отаџбинском рату и њихов допринос у стварању Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Када су у питању прошлогодишње активности ИППО, Митровић је посебно истакао манифестацију "Дани Републике Српске" у Руској Федерацији у оквиру које је ИППО дао свој допринос кроз бројне сусрете и манифестације у којима је Српска представљена у Москви, Њижњем Новгороду, Првомајску и Сочију.

Он је истако да су институционални сусрети министара Петра Ђокића и Душка Милуновића, као и наступ епархијског хора "Јединство" и делегације ИППО из Бањалуке оснажили и додатно отворили бројне могућности за сарадњу.

- Донесена је кључна одлука да се процес сарадње побољша активнијим повезивањем региона и градова из Републике Српске и Руске Федерације - рекао је Митровић и најавио братимљење неколико градова Руске Фдерације и Републике Српске већ у овој години.

Митровић је најавио да ће 12. априла у Вишеград на обиљежавање Дана руских добровољаца допутовати делегација градске администрације Њижњег Новгорода, државног руског универитета и Привредне коморе ове области.

"Ово је дан када се на посебан начин његује култура сјећања на учешће руских добровољаца у Одбрамбено-отаџбинском рату и њихов допринос у стварању и очувању Републике Српске", рекао је Митровић.

Говорећи о новонасталој ситуацији у Украјини, Митровић је рекао да жале због сукоба између два братска народа - руског и украјинског и да вјерују да ће новонастала ситуација у што скоријем времену бити окончана, како би се избјегле веће жртве и страдања.

Митровић је истакао да је став Друштва да Русија није напала Украјину, већ да је ријеч о борби против НАТО-а који је, како каже, окупирао Украјину и својом агресивном политиком посљедњих неколико деценија чини све да што више удаљи украјински и руски народ и да кроз политику двоструких стандарда покуша да увуче Украјину у евроатланску алијансу, што је неприхватљиво за Русију, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана