Митровић: До краја наредне године могућа реконструкција моста Нови Град - Двор

Срна
Foto: СРНА

Реконструкција моста Нови Град–Двор који је намијењен за промет теретног саобраћаја и категорисан као гранични прелаз између БиХ и Хрватске у најбољем случају могла би бити завршена до краја наредне године, рекао је Срни министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Он је навео да је на данашњој сједници Савјета министара једногласно утврђен приједлог основа и именована делегација за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о реконструкцији моста Нови Град-Двор.

Митровић је напоменуо да ће Министарство на чијем је челу упутити овај приједлог Предсједништву БиХ, које треба да одобрити да се воде преговори око усаглашавања овог споразума, да би дефинисали све његове елементе и усвојили споразум о реконструкцији моста на Савјету министара.

- За ову реконструкцију постоје обезбијеђена средства и финансирање иде 50 одсто БиХ, 50 одсто Хрватска, а процијењена вриједност реконструкције је око два милиона КМ - рекао је Митровић.

Митровић је напоменуо да ће се управо због ситуације у каквој се мост налази морати радити и пројекат реконструкције, тако да би након тога могао да се распише тендер за извођење реконструкције.

"Тренутно мост не може служити за промет теретног саобраћаја и ово су претпоставке како би у наредном периоду мост био ослособљен за то, а тако је у принципу и категорисан овај гранични прелаз између БиХ и Хрватске", напоменуо је Митровић.

Митровић је очекује да би у најбољем случају овај мост могао да послужи намјени за коју је планиран крајем идуће године.

- Мислим да је то реално, али исто тако може се очекивати да то потраје дуже, с обзиром на то како функционишемо - рекао је Митровић, те као илустрацију навео да је овај приједлог данас једногласно усвојен и без мишљења Министарства финансија и трезора, док је на претходним сједницама скидан са дневног реда зато што није било тог мишљења.

Реализација овог пројекта омогућиће несметан и континуиран транспорт путника и робе, те враћање у пуну функцију граничног прелаза за међународни робни транспорт.

БиХ ће новац за реализацију овог пројекта обезбиједити на основу одлуке о начину расподјеле средстава од дозвола за кориштење радиофреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система, којом је регулисано да ће се 70 одсто средстава усмјерити на развој транспорта у БиХ.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника у име БиХ предложен је министар комуникација и транспорта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана