Митровић: Дигитализација доприноси већој продуктивности

Срна
Митровић: Дигитализација доприноси већој продуктивности

БАЊАЛУКА - Дигитализација привреде је један од приритета у стратегији Владе Републике Српске јер то доприноси повећању продуктивности и конкурентности, изјавио је министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

Митровић је нагласио да Влада Српске и ресорно министарство подстичу фирме да спроводе у процес дигиталне трансформације у производним процесима.

"Дигитална транфсормација се подразумијева у свим сферама друштва, а привреда највише доприноси пуњењу буџета и због тога са ресорног нивоа то и предузимамо", рекао је Митровић новинарима у Бањалуци гдје је одржана конференција "Дигитална трансформација у привреди Републике Српске" у организацији ресорног министарства. Митровић је захвалио компанији "Хуавеј" која је, како каже, помогла Републици Српској када је ријеч о дигиталној трансформацији

. Он је навео да је дгитализација подржана и са нивоа БиХ да би комплетна регија била покривена дигиталним сигналом што је неопходно како би се дигитални сигнал могао преносити у цијелој регији, односно размјењивати информације.

Генерални директор компаније "Хуавеј" за БиХ Ху Кун Шу Кун рекао је да је ова компанија, као глобални лидер у ИТ технологијама, спремна да подијели своја знања, искуства и технологију са локалном индустријом. "Хуавеј и Влада Српске имали су успјешну сарадњу и самим тим Српска је омогућила отворено и поштено пословно тржиште за нашу компанију.

Надамо се да је ова конференција само још један корак и надамо се успјешној сарадњи и у будућности", рекао је Ху.

Власник и директор компаније "Вендом" из Лакташа Сандра Ђукановић рекла је да је ова фирма почела процес дигитализације прије четири године те је додала да су им у томе доста помогли донатори. "До сада смо сарађивали са Европском банком за обнову и развој, њемачким Гизом, Усаидом, УНДП-јем и сви донатори попут Министарства привреде и предузетништва Српске раде да помогну првреди да се дигитализује", истакла је Ђукановићева.

Она је додала да је ЕУ за пројекте западног Балкана намијенила 54 милијарде евра, између осталог, предвиђене за пројекте дигитализације. Представник фирме "Нордико" Небојша Убипарип захвалио је ресорном министарству за подстицаје и нагласио да су средства уложена у дигитализацију што је обезбиједило повећање броја инвеститора. Он је додао да су у фирми у процесу набавке производне линије којом ће бити унапријеђен и убрзан процес произвопдње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана